Véradók kerestetnek, RH negatívra van a legnagyobb szükség

Kettős jótékonysági eseményre hívja fel a sepsiszentgyörgyiek figyelmét a Máltai Szeretetszolgálat helyi fiókszervezete. A már ismert hajléktalanok karácsonyi ebédjét támogató véradási akció most kiegészül az életmentő vérkészletek kibővítésének lehetőségével. A vérközpont közleménye szerint a leginkább szükséges vércsoport az RH- (negatív), ebből van a legnagyobb a hiány, a kórházaktól pedig egyre több igénylést kapnak.

A Sepsiszentgyörgyi  Vérközpont nyilvános felhívására válaszolva a szervezet önkénteseket biztosít a véradási akció idejére, hogy az hatékonyabb és gyorsabb legyen. Ezen a héten kedden és szerdán részt lehet venni a véradáson. Reggel 8 órakor fogadják az első jelentkezőket és érkezési sorrendben mindenki regisztrálhat és adhat vért egészen déli 12 óráig a Bánki Dónát utcai székhelyen.

Vért adhatnak olyan 18 és 60 év közti személyek, akiknek testsúlyuk nem kevesebb, mint 55 kilogramm, nem állnak gyógyszeres kezelés alatt és nem szenvednek gyógyíthatatlan (krónikus) betegségben. A vérközpont dolgozói felhívják az adományozók figyelmét arra, hogy a véradást megelőző napon nem szabad alkoholt fogyasztani, nem ajánlott a nagyon zsíros ételek fogyasztása és a reggeli cigarettázást is a véradás utánra kell ütemezni.

A vérvételt egy rövid vizsgálat előzi meg, amely kimutatja, alkalmas-e a jelentkező donornak, de egy hét után igényelhető egy komplexebb vér-analízis kiállíttatása is.

A sikeres vérvételt követően mindenkit megillet 7 darab 9,35 Ron értékű ételjegy, amelyből felajánlhat az adományozó bármennyit a Sepsiszengyörgyi Máltai  Szeretetszolgálat részére.

Az összegyűlt ételjegyeket az általuk működtetett Városi Hajléktalanszállóban meghúzódó rászorulók karácsonyi és újévi étkeztetésére fordítják az ünnepek alatt.

Kimaradt?