Horváth Anna a Házsongárdról: „együtt mondjuk ki, elég!”

Közleményben tiltakozott csütörtökön Horváth Anna alpolgármester az ellen, hogy bizonyos politiaka erők interetnikus konfliktussá akarják alakítani a kolozsvári temetőszabályzat kérdését. Tájékoztatása szerint december 4-én a kolozsvári városháza üvegtermében nyilvános közvitát tartanak a temetőszabályzat ügyében.

„Arra kérünk minden, a Házsongárd sorsa iránt felelősséget érző személyt és intézményt, hogy jelenlétével támogassa közös ügyünket" – olvasható az alpolgármester által aláírt felhívásban.

Horváth Anna kifejti: az elmúlt hónapban elkészült Kolozsvár temetőinek működési szabályzata, amely az első európai normáknak megfelelő szabályzat, s amely többek között szavatolja a meg nem váltott műemléksírok lezárását, a törvénytelen sírügyletek, rongálások és viráglopások megállítását, ugyanakkor visszaállítja a sírhelyek negyedfokú rokonsági szintig való adományozhatózhatóságát.ha

Az új szabályzat-tervezet tulajdonképpen első ízben teremti meg a sírhelyek kiutalásának átlátható rendszerét, tiszta és rendezett, biztonságos környezetet a város valamennyi temetőjében, a kolozsvári lakosok méltóságteljes kegyelethez való jogainak védelmét.

„Nyilván ez, a zavarosban halászókat zavarja, emiatt magyarellenes hangulatot gerjesztenek és interetnikus konfliktussá próbálják alakítani a temetőszabályzat kérdését, most, a választási kampányban. Sajnos, úgy tűnik, hogy egyes román pártok számára, 2012-ben Kolozsváron a magyar-kártya még mindig a többletszavazatok begyűjtésének reményében időről-időre elővehető, elfogadható eszköz.

Mindezek jegyében felkérjük történelmi egyházainkat, civil szervezeteinket és Kolozsvár lakosságát, hogy együtt mondjuk ki: ELÉG! Nem tűrhetjük, hogy Európa Ifjúsági Fővárosa, s reményeink szerint jövendőbeli Kulturális fővárosa a szélsőséges nacionalista uszítás táptalaja maradjon. Európa a kölcsönös tisztelet, megbecsülés és békés egymásmellettélés eszméit jelenti. A Házsongárd európaiságunk egyik pillére, ne hagyjuk, hogy a mocsárba süllyesszék!" – áll a közleményben.

A Házsongárdi temető - Erdély Pantheonja

Közleményében az alpolgármester emlékeztett arra, hogy a 40 éve műemlékké nyilvánított temetőben tavaly Kelemen Hunor kulturális és örökségvédelmi miniszter 394 síremléket egyedi védettség alá helyezett. Elképzelések szerint további sírokat is sikerül majd műemlékké nyílvánítani.1129-hazsongard-br

A Házsongárd Alapítvány és a Kelemen Lajos Műemlékvédő Egyesület munkatársai, Hegedüs Csilla miniszteri tanácsos vezetésével elindították a sírok felletározását, a temetőigazgatóság gáncsoskodása ellenére.

A megyei kulturális igazgatóság munkatársai felterjesztették, a magyar és román civil szerevzetek javaslatai alapján összeállított dokumentációt az Országos Műemlékvédelmi Bizottsághoz, és Kelemen Hunor műemlékké nyílvánította a sírokat.

Kimaradt?