Kovács: magyar nyelven is kifüggeszthetők a választási információk

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség határozott fellépése eredményeként magyar nyelven is kifüggeszthetők a választások akadálymentes lebonyolítására vonatkozó információk, útmutatók – jelentette be ma Kolozsváron Kovács Péter főtitkár.kovacs

 

A Szövetség vezető politikusa beszámolt arról, hogy a Maros megyei 28. számú választási iroda RMDSZ-es képviselőjének, Peti András kezdeményezésére, az iroda elnöke hivatalos levélben hívta fel a Központi Választási Iroda figyelmét a 2001. évi 215. számú, Helyi Közigazgatásról szóló törvény 19. cikkelyében foglaltakra. Ezek alapján azokon a településeken, ahol valamely nemzeti kisebbség aránya meghaladja a 20 százalékot, ott az illető kisebbség anyanyelvén is kifüggeszthetőek a választások gördülékeny lebonyolítására vonatkozó információk. Így magyar nyelven is feltűntethető többek között a szavazás programja, a mozgáskorlátozottak voksolását elősegítő tudnivalók vagy a szavazókörzetek neve. A Központi Választási Bizottság igazolta a választási iroda képviselőjének érvelését, minek eredményeként minden olyan településen, ahol a magyarság aránya meghaladja a 20 százalékot, magyar nyelvű feliratok könnyíthetik meg azt, hogy a magyar választók éljenek szavazati jogukkal.

Kovács Péter szerint ez egy újabb bizonyítéka az erős, minden szintű képviselet fontosságának „Ismét azt tapasztaljuk, hogy ott kell lennünk, ahol a döntések megszületnek, hiszen csak így tudjuk azokat a jogokat érvényesíteni, amelyek a magyar közösséget megilletik, és amelyeket kitartó munkával vívtunk ki. Ezekért csak mi szállunk síkra, hiszen az ország egészét érintő gazdasági, szociális problémák mellett, számunkra prioritás a sajátosan kisebbségi kérdések orvoslása, a romániai magyarság szülőföldön való boldogulása” – mutatott rá az RMDSZ főtitkára.

 

Kimaradt?