Fenyőfa-tolvajokat büntetett a háromszéki rendőrség

Karácsony előtt két héttel már lopják a fenyőfákat Háromszéken. A rendőrség egy akciója során összesen 38.000 lej pénzbüntetést rótt ki, és 64 törvénytelenül szállított karácsonyfát kobozott el 2000 lej értékben, tájékoztatott csütörtökön Nicoleta Marin.

A Kovászna megyei rendőrség szóvivője szerint ebben az időszakban a rendőrök erdészekkel közösen razziákat szerveznek a falopás megakadályozása érdekében. Eddig Dobollón, Bácsteleken és Kökösben razziáztak, és tetten értek egy 38 éves férfit, aki egy teherautóval 64 karácsonyfát szállított, de nem tudta felmutatni az áru eredetét igazoló iratokat és a szállítási engedélyt. A 64 fenyőfát elkobozták, a sofőrt 5000 lejre bírságolták.

Törvény szerint november 15. és december 31. között egyetlen fenyőfa ellopása is bűncselekménynek minősül, és hat hónaptól tizenhat évig terjedő börtönnel büntethető. A bűnvádi eljárás mellett a karácsonyfa engedély nélküli kivágásáért, szállításáért vagy forgalmazásáért magánszemélyeket 2000 és 5000 lej közti összegre, jogi személyeket 10.000 és 25.000 lej közti összegre büntetik.

Háromszéken ebben az időszakban a karácsonyfa-tolvajok mellett tűzifa-tolvajokat is napi rendszerességgel fülelnek le a rendőrök. Értesülésünk szerint a karácsony előtt hetekkel kivágott fenyőfákat hűtőkamrában tárolva tartósítják, viszont amint meleg szobában helyezik el, azonnal elhullatják tűleveleiket.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?