Kovászna megyében saját költségen ingáznak a diákok

Szüleik költségein ingáznak a háromszéki diákok, mivel az oktatási minisztérium késve téríti meg az utazási költségeiket. Keresztély Irma háromszéki főtanfelügyelő közölte: Kovászna megyében 3025 tanuló utazik naponta otthona és egy másik településen lévő iskolája között.

Az ingázó gyerekek utazási költségeit megtéríti az állam, azonban idén késve érkeztek meg a pénzek. Keresztély Irma szerint még csak a májusig tartó időszak költségeit tudták kifizetni, de a napokban 907 ezer lejt kaptak, az összegből további két hónap költségét térítik meg, a többit a jövő év folyamán fizetik ki.ingazas

Öt éve nem emelték a keretet

A háromszéki főtanfelügyelő szerint az is gondot jelent, hogy az oktatási minisztérium öt esztendeje évi 30 millió lejes keretet szabott az ingázási költségekre, de az üzemanyag árak emelkedése, és az infláció miatt mostanra évi 180 millió lejbe került az ingázási költségek fedezése. A diákok mellett a háromszéki pedagógusok egyharmada, mintegy 1000 személy is ingázik.

A gyerekek általában faluról városra mennek, míg a tanárok ellenkezőleg, városon laknak és falura járnak ki tanítani. A pedagógusok ingázási költségeit viszont azok az önkormányzatok kell megtérítsék, ahová tanítani járnak.

Idén többé-kevésbé sikerült kifizetni a tanárok utazási költségeit, tavaly viszont az előpataki pedagógusoknak sztrájkolniuk kellett azért, hogy hozzájussanak a pénzükhöz.sulibusz

Nem szerveznek iskola utáni programokat

Keresztély Irma úgy véli: további problémát jelent az, hogy az ingázó tanárok a tanórák után hazautaznak, és nem szerveznek iskola utáni tevékenységeket.

A háromszéki önkormányzat által indított támogatási program erre próbálja ösztönözni az iskolákat, hogy szervezzenek színházi, táncos vagy sportprogramokat, amelyekre támogatást is kaphatnak.

Kimaradt?