Valódi merényletkísérletek is voltak már Romániában

Romániában a rendszerváltás után összesen nyolc alkalommal kíséreltek meg vagy követtek el bizonyítottan bombamerényleteket. Egyik sem Székelyföldön történt, és nem egy esetben emberek is haltak meg.

Az első bombát 1989 után Bukarestben találták meg, a főváros népszerű kiránduló helyén, a Herăstrău parkban, 1992 áprilisában. A hat kilogrammos C4-es plasztikbomba mintegy 2000, 11 milliméteres átmérőjű golyót tartalmazott, amelyek a robbantást követően számos személy halálát vagy megsebesülését okozhatták volna. A bombát sikerült idejében hatástalanítani.

A tűzszerészek szerint ez volt a Románia területén talált legnagyobb házi készítésű robbanószerkezet. A bombát egy gépkocsi csomagtartójában helyezték el a Herăstrău vendéglő bejárata előtt. A bombát az autó akkumulátora táplálta, és rádióhullámok útján lépett volna működésbe. A tűzszerészek szerint felrobbanása több száz méteres körzetben mindent elpusztított volna.

Egy év múlva, 1993 augusztusában a Botoşani megyei Flămânzi község egyik lakosa ellen követtek el bombamerényletet. Az akció sajnos, sikerrel járt. Egy ház kertjében az ott lakó férfi egy rádiókészüléket talált. Öröme viszont nem tartott sokáig. Amikor a készüléket bekapcsolta, hatalmas robbanás rázta meg a házat, amelynek lakója a helyszínen szörnyethalt. A rádiókészülék belsejét ugyanis dinamittal töltötték meg.

1995 márciusában Suceavában egy Opel Kadett személygépkocsiban elhelyezett bomba követelt emberéletet. A bombát a helybeli megyei bíróság épülete előtt parkoló autóban helyzeték el, amelyre egy járókelő hívta fel a rendőrség figyelmét. A helyszínre érkezett tűzszerészek egyike, Mihai Alupoaiei kiszerelte a készüléket a kocsiból és megpróbálta hatástalantani. A bomba ekkor robban fel, kioltva a tűzszerész életét, öt további tűzszerészt megsebesítve. Az akkori belügyminiszter, Doru Ioan Tărăcila szerint a „terrorista támadás” merényletet jelentett a romániai demokrácia, jogállam ellen.

Bukaresti újságírók nem sokkal később kiderítették, hogy azon az útvonalon keresztül vonultak volna fel egy bukovinai kommunista-ellenes tüntetés résztvevői. A rendőrségi nyomozás viszont feltárta, hogy a merényletnek nem volt politikai jellege: a bombát egy megcsalt feleség helyeztette el férje kocsija alatt.

Bomba – december elsejére

A nagyszabású katonai díszfelvonulással egybekötött december elsejei ünnepségek előtt, 1998. november legvégén bombát találtak a bukaresti Izvor híd mellett, a román parlament közelében. A robbanószerkezetet idejében hatástalanították.

Alig három hónappal később, 1999 februárjában ismeretlen tettesek házi gyártású bombát helyeztek el a Bucureşti-Giurgiu úton lévő benzinkútnál. A robbanószerkezetet egy gazdátlan gépkocsi csomagtartójában találták, és több mint háromnegyed kiló robbanóanyagot tartalmazott. A szerkezetet úgy konstruálták meg, hogy az ajtó kinyitásakor lépett volna üzembe. A tűzszerészeknek sikerült hatástalanítaniuk.

2000 áprilisában a bukaresti Unirii téren lévő Irish Pub előtt parkoló autóban Semtexből készült, távirányítással robbantható plasztikbombát találtak a sofőrülés alatt. A bombát úgyszintén hatástalanították.

2002 novemberében Románia terrorizmus vádjával börtönbe került első elítéltje, Dragoş Ciupercescu kézigránátot robbantott a bukaresti Jean Monnet Líceum előtt. A gránátot egy katonai egység lőszerraktárából lopta. A per öt éven át tartott, Ciupercescut végül 18 év börtönbüntetésre ítélték. A strasbourgi Európai Emberjogi Bíróság 2010-ben azonban erkölcsi és anyagi kártérítés jogán 18 ezer euró megfizetésére kötelezte a román államot a jilavai börtön embertelen körülményeire hivatkozva.

Karbidbomba, aragázpalack

2005 februárjában alumíniumhengerből, mintegy öt liter vízből és kalcium-karbidból készült bombát hatástalanítottak az Ilfov megyei Voluntari községben. Alig egy hónappal később furcsa konzerv érkezett Olaszországból a Slănic Moldova-i Surorile Providenţei zárdába. Az apácák a különleges küldemény kapcsán a rendőrségre telefonáltak, a kiküldött tűzszerészek pedig kezdetleges bombaszerkezetet találtak a konzervben.

2006 júniusában a lugosi Florin Lesh autójában két aragázpalackot találtak, amely mobiltelefonhoz kötött szerkezettel robbant volna. A kivizsgálás során a lugosi férfi beismerte, hogy a merénylettel azt akarta elérni a „román néptől”, hogy követelje az ország hadseregének kivonását az iszlám országokból. Florin Lesh a bombát 2006 augusztus vége körül kívánta felrobbantani egy forgalmas helyen.

2013 januárjában három férfit értek tetten Piatra Neamţ-ban, amint robbanószerkezetet kívántak elhelyezni a maffiózó Bogdan Măraru kocsija alá. Bogdan Măraru testvére volt a 2010-ben meggyilkolt Gheorghita Mărarunak.

Kimaradt?