Film készült az első afgán női rapperről

Tíz éves korában akarták férjhez adni először az első afgán női rappert, akiről dokumentumfilmet is forgattak. A most 19 éves Sonita Alizadehről készült alkotás november végén elnyerte az ötezer eurós közönségdíjat az Amszterdami Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztiválon. A Sonita című filmet az iráni Rokhsareh GhaemMaghami rendezte.

Az afgán lány 2014-ben hívta fel magára a figyelmet, amikor a Brides for Sale című dalával "látványosan" tiltakozott az afgánok körében hallgatólagosan elfogadott, egyes vidékeken pedig teljesen bevett gyakorlatnak számító korai kényszerházasság ellen.

"Az anyám megpróbált férjhez kényszeríteni, de ez nem azt jelenti, hogy nem szeretett. Szeret ő engem, csak be kellett csuknia a szemét, és mert sosem látott más utat, a hagyományok és a szegénység miatt ő is erre kényszerült. A dalaimon keresztül azonban megértette, mi lakozik bennem, és azt, hogy lány létemre is megvalósíthatom önmagam" – mesélte Sonita az EuroNews-nak.

Rokhsareh GhaemMaghami filmjéből kiderül, miként küzdött meg családjával és környezetével, és hogyan valósította meg álmát ez a tehetséges lány, az első afgán női rapper.

GhaemMaghami végül 2000 dollárt fizetett Sonita édesanyjának, hogy a lánynak ne kelljen férjhez mennie. "Természetesen a legnagyobb akadályt az anyja jelentette, aki el akarta őt vinni. Nagy volt a dilemma, hiszen ha segítesz, akkor mi történik a mozival, ha viszont nem segítesz, akkor mi lesz az emberi kapcsolatokkal. Nem nézhettem karba tett kézzel, hogy elvigyék" – magyarázta a rendezőnő.

Sonita Alizadeh azóta már az Egyesült Államokban él, ösztöndíjat kapott és zenét tanul. Fiatal nők millióinak példaképe világszerte.

 

Kimaradt?