A Nutella csalódást okozott egy kislánynak az Iszlám Állam miatt

Nem kaphatott saját nevével ellátott nutellás üveget egy Isis nevű ausztrál kislány, mert a neve azonos az Iszlám Állam angol nyelvű rövidítésével.

A Nutella ősszel jelentette be, hogy a rajongók saját névvel ellátott üvegeket vehetnek a cégtől. Ez az akció tetszett meg egy ötéves ausztrál kislánynak is, az ő esetében viszont nem teljesült az álom, ugyanis a kislányt Isis-nek hívják, amiről mostanában mindenkinek az Iszlám Állam jut az eszébe.

Isis anyukája a The Sydney Morning Herald nevű lapnak azt mondta, az eljárás bemocskolja lánya nevét, amit az egyiptomi istennő, Ízisz után kapott. A Nutellát gyártó Ferrero ausztrál leánycége felvette a kapcsolatot a családdal és közölték: van egy listájuk a tiltott nevekkel, és ez is a listán szerepel, mégpedig azért, mert a széles közvélemény könnyen félreértheti az Isis feliratú édességes csuprot.

A november 13-i párizsi terrortámadások óta többször is volt probléma az Isis névvel, ugyanis az Iszlám Államot angolul ISIS-nek, vagy ISIL-nek hívják. Volt, hogy a Facebook lihegte túl a terrorszervezet elleni harcot és letiltott egy felhasználót csak azért, mert vezetékneve Isis volt, de az Isis Pharmaceuticals nevű, rákgyógyszert is gyártó biotechnolóigai cég részvényei is zuhanni kezdtek a támadások után annyira, hogy névváltoztatáson törik a fejüket.

A Comedy Central Archer című sorozatában is megszűnik az ISIS titkosügynökség, mert a jövőben el szeretnék kerülni a készítők az azonosságot.

Kimaradt?