Kiverte a biztosítékot Bukarestben az orosz duma elnöke

Botrányba fulladtak a Fekete-tengeri Gazdasági Együttműködési Szervezet (BSEC) parlamenti közgyűlésének bukaresti munkálatai, mert a nemzetközi szervezet ukrajnai képviselői tiltakoztak az orosz duma elnökének jelenléte miatt.

Szergej Nariskint a román szenátus elnöke, Călin Popescu Tăriceanu hívta meg Bukarestbe, abból az alkalomból, hogy a BSEC elnökségét az orosz duma veszi át péntektől a román parlamenttől.

Amikor az orosz politikus elkezdte beszédét a szenátusban, az ukrajnai küldöttség a pulpitus elé vonult, és egy feliratot tartott a magasba: "2008 Georgia. 2014 Ucraina. Who's next. Putin stop". Tăriceanu felkérte az ukránokat, hogy foglaljanak helyet, de ezt megtagadták.

Az incidens után Szergej Nariskin gyávának nevezte a tiltakozókat és szégyenletesnek a gesztusukat. „Ennek nem lett volna szabad megtörténnie. A különböző parlamentek tagjai közötti párbeszédet a nyitottságnak kellene jellemeznie” – idézte az orosz duma elnökét az Agerpres.

A szenátusban történtekről beszámoló román lapok emlékeztettek arra, hogy az oroszellenes EU-szankciók miatt Szergej Nariskinnek nem lett volna szabad belépnie Romániába. A román külügy erre úgy reagált: a BSEC alapdokumentuma mentesíti az orosz duma elnökét a korlátozások alól.

Kapcsolódók

Kimaradt?