Csíki RMDSZ: elfogadhatatlan a magyar feliratok eltávolítása

Elfogadhatatlannak tartja az RMDSZ Csíki Területi Szervezete, hogy ma Romániában, az Európai Unió egyik tagállamában önkormányzatokat perelnek be azért, hogy eredeti állapotukba visszaállított feliratokat helyeznek el magyar nyelven épületekre és intézményekre, amelyeken ezek mellett az ott székelő intézmények megnevezése az ország nyelvén is szerepel.

„Törvényünk van az anyanyelvhasználatra vonatkozóan, törvényünk van a magyar nyelv napjának ünneplésére, de csupán azért, mert a román szótárban nem találják a községháza szó megnevezését, illetve azért, mert egyesek jelentgetnek a törvényszéken, önkormányzatainkat és az egész csíki közösséget újra meghurcolják” – írják az állásfoglalásukban.

A szervezet szerint az RMDSZ fennállása óta azért küzd, hogy olyan törvényeket, jogszabályokat hozzanak, amelyek a magyar közösség nyelvi jogait megvédik, illetve keretet teremtenek az anyanyelv használatára. „Mostanában viszont arra szembesülünk, hogy Romániában a törvény nem jelent semmit, azt bármikor meg lehet szegni, ki lehet magyarázni, ha éppen valaki ezt szeretné” – áll a dokumentumban.

A szövetség területi szervezete szerint habár Romániában ma mindenhonnan az ömlik, hogy az igazságszolgáltatást nem szabad bírálni, ezzel élve, azaz visszaélve nagyon sok igazságtalanságot éppen az igazságszolgáltatás leple alatt követnek el. Egyházi ingatlanokat vesznek el, közszereplőket hurcolnak meg és nemzeti szimbólumok használatát kifogásolják, egyre gyakrabban.

Az országot egymás nyelvének tisztelete, egymás kultúrájának tisztelete, a másság elfogadása viszik előre. Az RMDSZ Csíki Területi Szervezete azt írja: minden törvényes eszközt felhasználnak az önkormányzatok érdekében, az ügyet, ha szükség az Európai Unió illetékes intézményei elé viszik.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?