Petíció indult a kolozsvári Gyógyszertörténeti Múzeum megmentéséért

Online petíció indult a kolozsvári Gyógyszerésztörténeti Múzeum megmentésére, miután a Hintz-ház tulajdonosai az önkormányzat által megfizethetetlennek tartott árat kérnek az épületért. A petíciót az Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeum fogalmazta meg.

Mint írják, a múzeum helyzetével tisztában levőket, a Kulturális Minisztériumot, a helyi és megyei önkormányzatokat szólítják meg.

A kolozsvári önkormányzat, bár az elővásárlás jogát igényelte, nem tudott kiegyezni az örökösökkel, miután ők a teljes épületet el szeretnék adni, a város azonban csak azt a részt vásárolná meg, amelyben a múzeum működik.

A România Liberă szerint egymillió eurót kérnek az épületért, azokon a részeken pedig – a földszinten és a pincében – háromezer eurót kérnek négyzetméterenként. Emil Boc bejelentette: jelen pillanatban nincs pénze az önkormányzatnak egy ilyen felvásárlásra. Amennyiben az év végéig nem oldódik meg a helyzet, a múzeumnak költöznie kell – specialisták szerint a költözés komoly veszélyekkel jár.

A Gyógyszerésztörténeti Múzeum épülete XV. századi, itt működött a város első világi patikája. 1752-től Mauksch Tóbiás vezette, a XIX. század 50-es éveiben pedig a Hintz család tulajdonába került. A Mauksch-Hintz dinasztia 8-9. generációja több mint 20 gyógyszerészt adott a társadalomnak. Ebben a házban működött 1949-ig ugyanakkor a Szent György gyógyszertár. 

Kapcsolódók

Kimaradt?