Biró Rozália az RMDSZ Nőszervezet régi-új elnöke

FRISSÍTVE: Harmadik országos küldöttgyűlését tartja szombaton Marosvásárhelyen az RMDSZ Országos Nőszervezete, amelyet köszöntött Kelemen Hunor szövetségi elnök, Markó Béla szenátor, Borbély László képviselő, az RMDSZ Maros megyei szervezete, nőszervezetek képviselői is. Titkos szavazással újraválasztották Bíró Rozáliát elnöknek, Csóti Emese pedig az ügyvezető elnök lett. 

A Maros Művészegyüttes székháza ad otthont a küldöttgyűlésnek. Első között a szövetségi elnök köszöntötte az egybegyűlteket.

Két éve alakult meg az RMDSZ Nőszervezete, de mintha ez tegnap lett volna, ugyanakkor úgy tűnik, az elvégezett munka, a gazdag tevékenység láttán, mintha már húsz éve működne – fejtette ki Kelemen Hunor. Köszöntőbeszédében felidézte a kezdeteket, azt, amikor megálmodták a nőszervezetet, egy olyan nyitott szervezetet, amelyben mindenkinek helye van, aki dolgozni akar, amely a bizalomra épül, és segíteni tudja az RMDSZ-t, hogy sikeres legyen. „Kérlek vigyétek tovább e munkát, mert 2016-ban meghatározó lesz, hogy mit tesztek” – mondta a politikus, hangsúlyozva, hogy nagy kihívások előtt állnak a jövő esztendőben.

Kelemen szólt a nemrég összeállt technokrata kormányról, támogatottságáról, megjegyezve, hogy egy évre szól a megbízatás, tehát azt ideiglenesnek tekinti az RMDSZ. A jövő évi magyar- magyar versenyre is kitért az RMDSZ-elnök. Beszámolt arról, hogy az egyik magyar politikai alakulattal (az MPP-vel) sikerült megegyezniük, a másikkal (az EMNP-vel) nem.

A nőszervezetre szükség van a közös cél elérése érdekében, a munka elvégzésére – hangsúlyozta Kelemen, hozzátéve, a saját, belső csatáikat is meg kell vívniuk a nőknek a kerületi szervezeteiken belül. „A belső versenyben rám és ránk mindenképpen számíthattok” – mondta.

Az erdélyiek, az erdélyi magyarok tartózkodóak, és nagyon ritkán használják azokat a kifejezéseket, hogy siker, sikertörténet – kezdte felszólalását Markó Béla, az RMDSZ Nőszervezetének eddigi történetére utalva. A volt szövetségi elnök azt a kérdést tette fel, hogy a közhelyként hangzó megállapítás, miszerint a nők másak, mint a férfiak, más mentalitást képviselnek, valóban igaz-e, és ha igen, akkor ez mit jelent?

A férfiasnak nevezett politika kudarcáról beszélt Markó, arról, hogy azt a demokráciát, amit felépítettek, azt most férfiasan, erőből lebontják; ha nem figyelnek, elfelejtik a több-pártrendszert, holott a többpártrendszert választotta az ország 25 évvel ezelőtt. Vagyis a technokrata kormány működhet egy évig, ideiglenesen, de a pártoknak szerepük van, nem lehet azokat felszámolni, megvonni tőlük a feladatokta.

Arra a kérdésre, hogy miért másak a nők, végül Markó Béla ezt a választ adta: azért, mert tiszteletben tartják a szabályokat, például nem előznek a folytonos vonalon, nem térnek be ott, ahol tilos, csak azért, mert senki nem látja őket. A szabályok és elvek tiszteletben tartására figyelmezetett a politikus, akkor is, amikor azt hisszük, hogy nem lát senki.

Kevesebb, mint két év alatt Bíró Rozália az Európai Néppárt Nőszövetségének alelnöke lett – mondta Borbély László parlamenti képviselő, hangsúlyozva, hogy erre nagyon büszke, akárcsak arra, hogy nagyon látványos és ötletes a nőszervezet tevékenysége. „Szükségünk van egymásra, a partnerségre, az empátiára, az egyensúlyra” – hangsúlyozta a politikus.

Az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöke, Brassai Zsombor arról beszélt, hogy a nőszervezet hitelesebbé tette az RMDSZ-t. Az elmúlt két évben a Maros megyei nőszervezet rendkívüli munkát végzett, felpezsdítette az életkedvet, színesebbé tett az RMDSZ-t, amely a nők nyelvén sokkal hitelesebben képes a nőket megszólítani – jelentette ki.

Doris Pack, az Európai Néppárt Nőszervezetének elnöke videóüzenetben üdvözölte a Küldöttgyűlésünket.

Posted by RMDSZ Nőszervezet on Saturday, November 21, 2015

Az Európai Néppárt Nőszervezetének elnöke, Doris Pack videóüzenete, illetve az Szociáldemokrata Párt Nőszervezetének és a Nemzeti Liberális Párt Nőszervezetének elnökei üdvözletei után kezdődtek az előadások, amelyek középpontjában a nők, nőszervezeti elnökök és alalnökök, politikusok állnak.

FRISSÍTÉS: Biró Rozália maradt az elnök

Az RMDSZ Nőszervezet 3. Országos Küldöttgyűlése titkos szavazással újraválasztotta Bíró Rozáliát elnöknek, Csóti Emese pedig az ügyvezető elnök lett. Módosították a szervezet vezetőségének összetételét: az elnök, az ügyvezető elnök és a kilenc alelnök mellé hat ügyvezető alelnökből álló testületet is választottak a küldöttgyűlésen.

A rendezvény kiértékelőjén Bíró Rozália az elkövetkező két év céljai között a nők szerepvállalásának erőteljesebbé tételét, a közösség erősítése és gyarapítása érdekében végzett tevékenységet emelte ki.

"Nagyon őszinte és nyílt hangulatban telt a küldöttgyűlés, ami egyébként a politikai rendezvényekre kevésbé jellemző" – foglalta össze Csóti Emese a szombati nap lényegét. Elmondta, fontosnak tartották bizonyos szakterületek irányába nyitni. Így a pedagógusokkal a kapcsolattartás, az önkéntesség, a család és szociális feladatkör, az egészségügy, a vállalkozói szféra, az ifjúság és a nemzetközi kapcsolatok ápolása terén szeretnének még eredményesebbek lenni. A számonkérést is bevezették a szabályzatba, vagyis mérhető célokkal, amelyek teljesítével mindenki a saját házatáján elszámol.

Az országos nőszervezet legsikeresebb megyei szervezetének, a Maros megyeinek az elnöke, Csép Éva Andrea azt mondta, 42 helyi szervezet működik a megyében, de nem a mennyiség, hanem a minőség a fontos. A cél továbbra is azoknak a hölgyeknek a támogatása – hangsúlyozta –, akik feladatot vállalnak a közösség építésében és gyarapításában. 

Kimaradt?