Biztonságosabbá tettek néhány bányaszakadékot a hegyimentők

Jelzéssel látták el a Hargita megyei hegyimentők a Terkő-nyeregben, az Öcsém-csúcson és az Egyeskőn található bányaszakadékokat.

A megyei tanács mintegy ötezer lej értékű projektje hozzájárul a székelyföldi hegyi turizmus biztonságának növeléséhez.lezart-banyabejarat

A Balánbánya környéki bányaipar fellendülését megelőzően, az 50-es évek után a régi bányát körülvevő hegyekben több próbafúrás és leletfelmérő járat született. A nem megfelelő minőségűnek talált altalajt nem termelték ki, a tevékenység nyomai továbbra is fellelhetők.

A járatok közül néhány beomlott, van, amelyik kimondottan veszélyes és bizonytalan állapotban van, így potenciális fenyegetést jelent. Ha a kiránduló figyelmetlen, tudatlan vagy túlzottan kíváncsi, könnyen bekövetkezhet a szerencsétlenség.figyelmezteto-tabla-es-kordon

A Nagyhagymást és a Csíki-havasokat összekötő hegygerinc közelében egyre nagyobb ezeknek a járatoknak a látogatottsága, közülük mintegy tíz a gerincösvénytől kevesebb mint 1500 méterre található.

Mivel az elmúlt években semmilyen jel nem utalt arra, hogy ezeket a veszélyforrásokat felszámolják, Hargita Megye Tanácsa Hegyimentő Közszolgálatának csíkszeredai csapata, kihasználva a megyei tanács által nyújtott pályázati lehetőséget, a két legveszélyesebb zsombolyt, illetve egy vízszintes járatot jelzéssel látott el, bekerítették és elzárták a látogatók elől.

A munkálatok során két darab, 8 és 15 méter mélységű zsombolyt sikerült fémkorláttal bekeríteni és háromnyelvű figyelmeztető táblákkal ellátni, valamint egy közel kétszáz méteres, vízszintes járatot lezárni és „Bejárni tilos!" jelzéssel ellátni. Ezek hivatalos átadására november 25-én, vasárnap került sor.banyaszakadek1

A 6x3 m-es átmérőjű függőleges szakadékok pár méterre vannak a jelzett turistaösvénytől, sötétben vagy mélyebb hóban vagy akár csak figyelmetlenül sétálva beléjük lehet esni.

A hegyimentő közszolgálat munkatársai remélik, hogy a pályázat eredményeként nő a Terkő-nyeregben, az Öcsém-csúcson és az Egyeskő környékén barangoló turisták biztonsága, és a pályázat hozzájárul a balesetek megelőzéséhez.

„Kérjük a helybélieket és a turistákat, hogy ne rongálják meg a kihelyezett biztonsági felszereléseket, és vegyék komolyan a jelzéseket, mert azok figyelmen kívül hagyása súlyos balesetekhez vezethet" – fogalmazott Fekete Örs, Hargita Megye Tanácsa Hegyimentő Közszolgálatának vezetője.

Kimaradt?