Döntött az alkotmánybíróság: alkotmányos a levélszavazásos törvény

FRISSÍTVE: Elutasította kedden az RMDSZ és az ALDE óvását az alkotmánybíróság. Keddi ülésén a találos testület megállapította, hogy nem sérti az alkotmányt a levélszavazásos törvény – ismertette a döntést a Digi24 televízió. A jogszabályt várhatóan már jövőre alkalmazzák.

Az RMDSZ november 3-án nyújtotta be óvását a külföldön élő román állampolgárok levélben történő voksolását lehetővé tevő törvény ellen. A szövetség a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) és más pártok képviselőinek támogatásával gyűjtötte össze az alkotmányossági óváshoz szükséges aláírásokat. 

"A törvény továbbra is számtalan aggályt vet fel a szavazat titkosságára, megszervezésére vonatkozóan. Mindezek mellett a választási csalásra is lehetőséget ad (...) Nem fogadhatjuk el, hogy a következő választásokat a szabálytalanság és a csalás gyanúja árnyékolja be egy rosszul kidolgozott törvény miatt" - nyilatkozta akkor Kelemen Hunor szövetségi elnök.

Márton Árpád képviselőházi frakcióvezető-helyettes, aki az RMDSZ képviseletében részt vesz a választási törvényeket kidolgozó parlamenti különbizottságban, korábban a Maszolnak elmondta: a levélben való szavazás jelentősen torzítja majd a választások eredményeit, hiszen így a levélben leadott szavazatok egy része nem a külföldi választókerületben eredményez mandátumokat, hanem a visszaosztás után az ország különböző megyéiben, adott esetben a magyarlakta térségekben.

Várhatóan már jövőre alkalmazzák

FRISSÍTÉS: Márton Árpád képviselő a Maszolnak elmondta, nyilvánvalóan elégedetlen az alkotmánybíróság döntésével, ám ez a határozat nem is lepte meg annyira. "Megszokhattuk már, hogy a Romániában a jogállamiság felett őrködő intézmények nem racionális alapon, hanem az utca vélt elvárásainak megfelelően hozzák meg döntéseiket" – jelentette ki a képviselő. Emlékeztetett arra, hogy a külföldön élők szavazásának jelentős megkönnyítését tüntetők is követelték.

Mint ismert, a jelenlegi parlamenti képviselők és szenátorok mandátuma jövő év december 19-én jár le, ezért legkorábban november 27-én lehet a parlamenti választásokat megtartani. Ugyanakkor a választási törvények egy korábbi alkotmánybírósági határozat szerint a választások előtti egy évben nem módosulhatnak. Ha tehát az államfő még november 27. előtt kihirdeti a levélszavazásos törvényt, akkor a jövő évi választásokra "nagyon nagy valószínűséggel" már alkalmazni lehet – erősítette meg Márton Árpád.

"Ha az alkotmánybírósági határozatot úgy értelmezzük, hogy az egy évet a szavazás napjától számítjuk, akkor ez a törvény jővőre már alkalmazható. Elképzelhető, hogy az alkotmánybíróság indoklásában erre is kitér majd" – tette hozzá a politikus.

Kapcsolódók

Kimaradt?