Raed Arafat: kiegészítő forrásokra van szükség

Az egészségügyi rendszernek kiegészítő forrásokra van szüksége, az igényelt pénzhez a hozzájárulások emelésével, kiegészítő egészségügyi biztosításokkal, valamint úgy lehetne hozzájutni, ha azok is hozzájárulást fizetnek, akik idáig mentesültek ez alól a teher alól – jelentette be hétfőn Raed Arafat egészségügyi miniszter.

„A gondot az okozza, hogy van néhány millió személy, aki egészségügyi biztosítással rendelkezik, de sokkal többen vannak azok, akik mentesülnek a járulék kifizetése alól, így a befizetők egy-két személynek pluszba is fedezték a költségeit, a többieket is eltartották" – részletezte Arafat. Hozzátette: elkezdték szabályozni a kialakult helyzetet, megnőtt a befizetők száma.arafat

A tárcavezető hangsúlyozta: a magánbiztosítási pénztárak nagyon fontosak, mert plusz bejövetelt biztosíthatnak, ha sikerül ezeket megfelelően integrálni a rendszerbe, bátorítani fogják a lakosságot az igénybevételükre.

Tárgyalják a népesség struktúrájának stratégiáját

A népesség struktúrájára vonatkozó stratégiát illetőn Arafat újságírói kérdésre válaszolva elmondta: Európa-szerte foglalkoznak ezzel a kérdéssel.

„Emelkedik az idősek száma és ezt a emberi erőforrások és a pénzügyi stratégia esetében is figyelembe kell venni. Ehhez kapcsolódó tárgyalások is zajlanak a minisztériumban, és vannak olyan embereik, akik az ilyen jellegű európai megbeszéléseken is jelen vannak" – fogalmazott a tárcavezető.sala-de-asteptare

Rámutatott: nem szabad figyelmen kívül hagyni az erőforrás problémát, ugyanis szakemberek szerint 2020-ra Európa-szerte közel egymilliós lesz az egészségügyi alkalmazottak hiánya, és ez egy erősebb migrációt indíthat el a jobban fizető országok felé.

Arafat szerint egy másik, fontos problémát jelent az otthoni ápolás kérdése, amelyet mielőbb országos szinten be kell majd vezetni, ez a költségek csökkentéséhez vezethet anélkül, hogy negatív hatással volna az egészségügyi rendszerre.

Kimaradt?