Választási lázban égnek az erdélyi reformátusok

 Két szék üresen marad az Erdélyi Református Egyházkerület december 14-i Egyházkerületi Közgyűlésén a püspök megválasztásakor, két egyházmegyében ugyanis nem sikerült esperest választani – egyházi körökben pedig máris arról beszélnek, nem véletlen történt ez így.

Hónapok óta nyílt titok, hogy ketten versengenek majd a püspöki tisztségért: Kató Béla jelenlegi püspökhelyettes és Székely József, a Kolozsvári Alsóvárosi Gyülekezet lelkésze. A jelöltekre az egyházmegyék tesznek javaslatot november végéig, akárcsak a közgyűlésen megválasztandó többi tisztségre is (lásd keretes írásunkat). A maszol.ro úgy tudja, Kató és Székely nevén kívül más név nem is merült fel jelöltként az egyházmegyékben a püspökválasztást megelőző hónapokban.keruletikozgyules puspok

A két szék a közgyűlésen azért maradt üresen, mert két egyházmegyében még mindig nem sikerült esperest választani. Erdővidéken ismételten nem vállalta senki a jelöltséget, a Kézdi-Orbai Egyházmegyében lenne, aki vállalná, de két-három hónapba is beletelhet, míg a szavazást előkészítik. Addigra pedig már lejár a püspökválasztás.

Az egyházkerületi választás alkalmával püspököt, főgondnokokat, lelkészi főjegyzőt (püspökhelyettest), presbiteri főjegyzőt, lelkészi és presbiteri jegyzőket, missziói előadót, katekétikai előadót, egyházzenei előadót, ifjúsági előadót, igazgatótanácsosokat és fegyelmi bizottsági tagokat választanak. Az Egyházmegyei Tanácsok minden tisztségre egy-egy személyt jelölhetnek november végéig. A választás végső fázisában minden tisztségre legfeljebb hárman lehetnek a mezőnyben, akik a legtöbb jelölést kapták. A jelöltek és a hamarosan megválasztandók kilétét is befolyásolja, hogy ki vezeti és az Egyházkerületi Közgyűlésen ki képviseli majd az egyházmegyét. Esperes hiányában a főjegyző kormányozza az egyházmegyét.

„Ilyen még nem történt az egyházban”

Mint azt korábban megírtuk, a tizenöt egyházmegye közül háromban, a Marosi, Erdővidéki és Kézdi-Orbai Egyházmegyében nem sikerült szeptember-október folyamán esperest választani – a történet a három egyházmegyében eltérően folytatódott.

Az Egyházkerület Igazgatótanácsa október 4-i határozatában felkérte az illető egyházmegyék főjegyzőit, hogy 30 napon belül írják ki az időközi választást a betöltetlen tisztségekre. Elsőként a marosiak léptek. Náluk a jelölést nem kellett megismételni, csak Henter György és Lőrincz János indulhatott. Előzőleg Lőrincz János kapott több voksot, de csak eggyel, amelyről később kiderült, hogy érvénytelen. Ezúttal Henter György visszalépett, Lőrincz Jánost pedig kétharmados többséggel megszavazták.LorinczJanos

Erdővidéken november 20-án tartották az egyházmegyei közgyűlést, melyen nem csak a választást ismételték meg, de az akkori helyzetet is: ugyanúgy, mint első alkalommal, most sem vállalta senki az esperesjelölt szerepét. „Értesüléseink szerint voltak ugyan jelölések, de egy személy sem vállalta a jelöltetését. Nem volt kit választani” – mondta a maszol.ro-nak Gyenge János egyházkerületi előadó tanácsos.

Az egyházi elöljáró szerint ilyen még nem történt. „Én 22 éve itt dolgozom az egyházkerületnél, de ilyen eset még nem volt, hogy valamelyik egyházmegyében ne legyen esperesjelölt, hogy ne vállalják az esperességet” – jegyezte meg Gyenge János. Tájékoztatása szerint amint az egyházmegye felterjeszti jelentését a közgyűlésről az Egyházkerületi Igazgatótanács elé, a testület felszólítja a főjegyzőt a következő választás kiírására 30 napon belül.

Míg az egyházközségek presbitériumai beküldik a jelöltjeik listáját, eltelhet egy-két hét is, de legfeljebb egy hónap. Viszont már ebben az időszakban kitűzhető a közgyűlés dátuma, amelyet mindenképp időben, 30 nappal korábban le kell szögezni. De a közgyűlésre szóló meghívók kiküldése történhet a jelölések összesítése után is. Ez két-három hónapba is betelhet.

Miért halogat a Kézdi-Orbai Egyházmegye?

A Kézdi-Orbai Egyházmegyében még mindig nem ismételték meg a választásokat. A szavazótestület összehívása a főjegyző feladata lenne. Szőcs Lászlót telefonon kerestük meg, hogy felvilágosítást adjon arról, egyházmegyéjükben miért van több időre szükség a választás megismétléséhez, mint máshol, ám nem nyilatkozott. Arra hivatkozott, hogy az egyházmegyei választásokról írt múltkori cikkünkben kiforgattuk a szavait, de hogy konkrétan mire gondolt, nem fejtette ki.marosikaroly

Marosi Károly az előző választáson az egyedüli esperesjelölt volt, a szavazást pedig azért kellett megismételni, mert ugyanannyian voksoltak mellette, mint ellene. A maszol.ro-nak elmondta: szándékos halogatásról van szó. „Ez meg van szervezve. Érzek e mögött egy tudatos időhúzást, hogy az itteni választás a püspökválasztás után legyen esedékes, ez egy előre megírt forgatókönyvnek egy jól meghatározott fejezete” – jelentette ki lapunknak a forgatókönyv részletezése nélkül.

 

Kimaradt?