Tavasztól Budapest útjait járják a világ leghosszabb villamosai

Bemutatták pénteken egy budapesti remízben a világ leghosszabb villamosát, amely jövő tavasztól az 1-es villamos vonalán áll forgalomba. Az 56 méteres CAF-szerelvények vezetését egy szimulátoron is gyakorolják a villamosvezetők.

Az új, spanyol gyártmányú villamos a világon a leghosszabb, még a szintén rekordhosszúnak számító nagykörúti Combino villamosokra is ráver több mint 2 méterrel. A jármű 86 ülőhelyes, és egyszerre 345 ember utazhat rajta. Eddig 34,7 milliárd forint értékben hívtak le új villamosokat, a jövő év végéig 47 érkezik Budapestre.

A teljes hosszában alacsonypadlós, klimatizált utasterű villamos belső és külső kialakítása szinte semmiben nem különbözik a 3-as villamos vonalán már közlekedő, rövidebb járművekétől. Az egyetlen számottevő különbség, hogy míg azok mindössze 34 méteresek és oldalanként 4 ajtóval rendelkeznek, az újabb járművek 56 méteren 7 ajtóval várják majd az utasokat. 

Az 1-es villamos vonalára szánt hosszabb járművekből összesen 12 darab érkezik, ezekből egy átlagos napon 10-11 lesz forgalomban.

Kapcsolódók

Kimaradt?