Újabb tüntetések lesznek országszerte

Csütörtök estére is tüntetéseket hirdettek országszerte. A Facebookon beharangozott akcióhoz eddig több ezren jelezték, hogy csatlakoznak.

Szerda este körülbelül 70 ezren tiltakoztak több városban, kedden szintén tízezrek vonultak utcára.

A fővárosban este hat órára várják a tiltakozókat az Egyetem térre. A Hallgatás öl! Gyere az utcára! elnevezésű eseménnyel párhuzamosan, amelyre eddig 16 ezren jelentkeztek be a Facebookon, egy másik tiltakozó felhívással is az utcára hívnak: a Million Mask March 2015-re 1 300-an jelölték be, hogy ott lesznek. Bukarestben az ortodox egyház ellen is demontrálnak. 

A tüntetések felhívó szövegében a szervezők kifejtik, a kormányfő lemondásával közel sem oldották meg az égető problémákat: a korrupciót, a visszaéléseket, amelyek halálos áldozatokhoz vezettek. Követelik egyebek mellett, hogy

  • szakszerűen vizsgálják ki, mi vezetett a bukaresti tragédiához, kik a felelősök, az eredményeket pedig tegyék közzé
  • sürgősen készítsenek el egy akciótervet a bukaresti földrengésveszélyes épületek biztonságossá tételéhez, tiltsák be a kereskedelmi tevékenységet azokon a helyeken, amelyek nem biztonságosak
  • a bruttó hazai össztermék tíz százalékát juttassák az egészségügynek
  • építsenek új kórházakat

"Azt akarjuk, hogy ne alázzanak meg, és ne hazudjanak a polgároknak a politikai és ügyviteli hatalommal rendelkezők. Semmi sem lesz már ugyanolyan. Találkozunk az utcán!" - olvasható a felhívó szövegben.

Kolozsváron eddig 1 200-an jelezték, hogy csatlakoznak a tüntetéshez. Nagyváradon 2 100-an vonulnak ki az utcára. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?