Pártot alapított az Új Jobboldal

Pártot alapított az Új Jobboldal nevű szélsőségesen nacionalista egyesület, amely országszerte több magyarellenes tüntetést szervezett az utóbbi években.

Az Új Jobboldal Párt bejegyzését az Új Jobboldal Egyesület közleményben jelentette be. Az egyesület úgy ajánlja magát, hogy számos tüntetést szerveztek korábban a homoszexuálisok közössége vagy a menekültek Romániába érkezése ellen.

A Bukaresti Törvényszék már szeptember 28-án döntött az új párt bejegyzéséről, az akkori határozat november 4-én vált jogerőssé - emlékeztet az egyesület, s azt is megjegyzi, hogy az Új Jobboldal az első párt, amely a 2015/114-es számú új párttörvény alapján alakult meg.

Romániában az idén könnyítették meg a pártalapítást, így azt most már három személy is megteheti. Korábban 25 ezer támogatási aláírásra volt szükség hozzá, ráadásul Románia 41 megyéje közül legalább 18-ból és a fővárosból kellett származniuk és megyénként legalább 700 támogatóra volt szükség, ami jelentősen megnehezítette a pártalapítást.

A közlemény szerint az Új Jobboldal a nemzeti, keresztényi és szociális jobboldalt testesíti meg a liberális, nemzetellenes, ateista és oligarcha jobboldallal szemben, és meg akarja menteni az eltűnéstől a román nemzetet, amelyre szerintük a globalizáció szorgalmazói törekednek.

A párt céljai között szerepel egyebek mellett Romániának a Moldovai Köztársasággal való egyesülése és a jogtalan vagyonok elkobzása. A párt ideiglenes elnöke Tudor Ionescu, egy 37 éves ügyvéd.

Az Új Jobboldal az utóbbi években március 15-én magyarellenes tüntetéseket szervezett különböző erdélyi városokban, többször Székelyföldön. Tüntetéseiken az egyesület szimpatizánsai azt szokták skandálni, hogy „Kifelé a magyarokkal az országból!” „Hargita és Kovászna megye román föld!”, „A román nyelv az egyedüli úr!”.

Kapcsolódók

Kimaradt?