Almavásár zajlik Marosvásárhely főterén

Piros, sárga, zöld, sötét és világos, savanykás és édes, kerek és hosszúkás, Golden Delicous, Red Delicous, Jonatán, Jonared, Florina típusú almákból válogathatnak a vevők a főtéren tartó vásáron, ahol az alma mellett körte is kapható.

A polgármesteri hivatal, valamint az ingatlan- és piacigazgatóság szervezésében, az elmúlt évekhez hasonlóan az idén sem maradt el az almavásár, amely addig tart, amíg az időjárás kezdeményez a vásárosoknak.

Nagyszerű alkalom ez arra, hogy a hazai termelők eladják termékeiket, illetve, hogy a helyiek olcsón megbízható gyümölcsöt vásároljanak. Kilója 1,50-2,50 lej között van az almának, a körte valamivel drágább, 4-5 lej kilója.

A tavaly naponta 800 kg almát értékesítettek a vásár keretében. Maros megyében a legismertebb almatermő vidék Szászrégen környéke, Bátos, de nem hiányzik a Szentlászlón, Küküllőszéplakon, Mezőfelében, Apoldon termett alma sem.

Annak ellenére, hogy száraz volt az idei nyár, a tavalyihoz képest mégis kevesebb alma termett, 35 tonnáról 22 tonnára csökkent az átlagtermés. A termesztők a minőséggel sem túl elégedettek, ezért a gyengébb almából gyümölcslé lesz, amit érdemes kipróbálni, cukor és tartósítószer nélkül készül, a legjobb és legmegbízhatóbb – ajánlják az árusok a literenként 4 lejes almalevet.

Az utóbbi években egyre többen vásárolnak helyben termesztett gyümölcsöt és zöldséget, és ez így van az almával is, a vásárlók inkább a hazait részesítik előnyben az külföldről származó gyümölccsel szemben – állítja a marosvásárhelyi piac igazgatója, Ioan Rus, aki úgy tudja, hogy a megyében 20 százalékkal csökkent a gyümölcsösök összterülete. Míg egyes vidékeken megsemmisültek a gyümölcsösök, máshol megmaradtak azok, vagy újakat telepítettek az elöregedettek helyébe, illetve újabbakat is létrehoztak a termesztők.

Kimaradt?