Victor Ponta: nyolc régiónk lesz, úgysem tudtok jobbat

A miniszterelnök még nem tekinti eldöntöttnek ugyan Románia területi-közigazgatási újraszervezésének kérdését, ám a legvalószínűbbnek a Szociál-Liberális Szövetség (USL) elképzeléseinek megvalósítását tartja. Ezek szerint a jelenlegi gazdasági fejlesztési régiók határait megőrizve alakítanának ki a megyéket tömörítő új közigazgatási egységeket.

Victor Ponta erről Suceaván beszélt szombaton. Azt mondta: ha létezik az USL javaslatánál jobb elképzelés a régiósításról, lehet majd jövőre tárgyalni róla. „Bár ha elkezdjük az egyezkedéseket, ezek soha nem érnek majd véget” – jegyezte meg.ponta

Az USL az alkotmányjogi reform keretében osztaná fel új közigazgatási egységekre az országot. A kormányfő már korábban többször beszélt arról, hogy megőriznék a jelenlegi megyéket, amelyek a jelenlegi gazdasági fejlesztési régiók határai szerinti régiókba tömörülnének. Ezek a megyei önkormányzatokhoz hasonlóan választott tanáccsal és régióelnökkel rendelkeznének, a jelenlegi regionális fejlesztési ügynökségek pedig a régiótanácsok műszaki apparátusául szolgálnának.

A miniszterelnök korábban úgy fogalmazott: hallani sem akar az RMDSZ regionalizálási elképzeléseiről.

Kimaradt?