Európai Ifjúsági Fővárosa lesz 2015-ben Kolozsvár

Kolozsvár lesz 2015-ben Európa Ifjúsági Fővárosa –  közölte döntését vasárnap hajnalban a szlovéniai Mariborban az Európai Ifjúsági Fórum. A kincses város a bulgáriai Várnával, az oroszországi Ivanovóval és a litvániai Vilniusszal vetekedett a címért.

Az Európai Ifjúsági Fórum pályázatértékelése szerint a zsűri végső döntésében az volt a meghatározó, hogy Kolozsvár szorosan együtt működik az egyetemekkel és a civil társadalommal, sikerült európai színvonalú pályázatot benyújtania és ambiciózus SHARE-programmal rendelkezik.kvar

A város pályázatát a PONT Csoport koordinálta, előkészítésében a polgármesteri hivatal és ifjúsági szervezetek segédkeztek.

Korábban Rotterdam, Torino, Antwerpen, Braga, Maribor és Thesszaloniki nyerte el az európai ifjúsági fővárosi címet. A győzelemmel nem jár pénzösszeg.kvar2

Horváth Anna alpolgármester a maszol.ro-nak adott korábbi interjúban elmondta: a városban a pályázat nyomán fellendülhet a kapcsolat az egyetemisták és az önkormányzat között, így sokkal nagyobb volna a szerepe a fiatal generációnak a város életében.

"Országos és nemzetközi szinten tagadhatatlan, hogy egy olyan hálózati betagolódást jelentene Kolozsvárnak, amely által megnőne a népszerűsége, részese lenne a nemzetközi ifjúsági hálózatoknak és szervezeti tevékenységeiknek. A város nagyon sok ifjúsági rendezvénynek adhatna otthont, ez turisztikai és gazdasági szempontból mindenképpen továbblendítené a város életét" – magyarázta az elöljáró.

Kimaradt?