Nagyvárad: adómentesség a műemlék-épületeknek

Adómentességet kaphatnak jövőre a felújított vagy felújítás alatt álló műemlék-épületek tulajdonosai, az elhanyagolt épületek adóját ellenben duplájára emelik.

A városháza kidolgozta azt a kérdőívet, melynek alapján döntenek arról, hogy milyen adókategóriába sorolják be az épületeket, közölte Eduard Florea városmenedzser és Adriana Lipoveanu nagyváradi főépítész keddi közös sajtótájékoztatójukon.

Elsősorban a történelmi városközpont és hozzá tartozó utcák épületeinek állapotát mérik fel a helyi rendőrség munkatársai. A meglévő adatok alapján Nagyváradon mindegy 50 épület tulajdonosa kaphat adómentességet. Amennyiben egy műemléképületnek több tulajdonosa van, például az egykori bérpalotákban, ott együttesen is kérvényezhetik az adómentességet.

Az adómentesítést nem, de az adóemelést minden esetben jóvá kell majd hagynia a helyi tanácsnak is hangzott el. Az épületek felbecsülésénél figyelembe veszik a tető és homlokzat állapotát, az épület struktúráját és ahol van, ott a bekerítet terület kinézetét is, hangzott el.

Ami az elhanyagolt épületek többletadóját illeti, az is elhangzott, hogy bár a Pénzügyi Törvénykönyv jelenleg 500 százalékos emelésre ad lehetőséget az önkormányzatoknak, Nagyváradon ezt az adónemet csak fokozatosan emelnék: 2016. január elsejétől duplájára, 2017-től triplájára nő az elhanyagolt épületek adója, egészen addig, míg el nem érik a törvényes felső határt.

A nagyváradi helyi adókról és illetékekről egyébként november 5-én tartanak majd közvitát, a városmenedzser ígérete szerint a tervezet október  26-tól elérhető lesz polgármesteri hivatal honlapján is.

Kimaradt?