Román koldusok gyűjtenek a menekülteknek Svédországban

Nem elég, hogy kevesebb pénzt tudnak összeszedni a menekültek miatt Svédországban a román koldusok, ők maguk is gyűjtenek a menekültek számára - számolt be a Deutschlandfunk német rádiónak a svéd Vöröskereszt alkalmazottja, Anna-Maria Bauer. Svédországban 190 ezer menekültre számítanak idén.

A román koldusok elmondták a velük foglalkozó Anna-Maria Bauernek, hogy az utóbbi hónapokban egyre kevesebb pénzt kapnak a svéd állampolgároktól. "Elmagyaráztam nekik, hogy a svédek nem lettek kevésbé nagylelkűek, de most inkább a menekültek megsegítésére adományoznak. Szerettem volna, ha tudják, szó sincs arról, hogy a koldusok ellen fordultak volna" - magyarázta a Vöröskereszt alkalmazottja.

Anna-Maria Bauer a Gotland szigeten nyújt szociális támogatást a román és a bolgár kéregetőknek. "Ezek az emberek nem férnek hozzá saját anyanyelvűkön a napi hírekhez, így elmagyaráztam nekik, honnan jönnek a menekültek, mi történik velük saját hazájukban. Sokkolta őket a beszámoló, rögtön meg is kérdezték, mit tehenének ezekért az emberekért. És tettek is" - mondta Anna-Maria Bauer.

A koldusok közül akadt olyan, akik egészen a Stockholmig ment, hogy segítséget nyújthasson a menekülteknek, mások pénzt gyűjtöttek a számukra. Egy román nő beszámolója szerint két óra alatt 400 eurót sikerült összeszedni.

A Deutschlandfunk német rádiónak megszólaló nő elmondta, azért gyűjtenek a menekülteknek, hogy tudjanak élelmiszert és ruhát vásárolni maguknak. Anna-Maria Bauer tájékoztatása szerint néhány román koldus még a saját pénzéből is adományozott, ami óriási gesztusnak számít.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?