Két hét múlva várható ítélet a többnyelvű kolozsvári táblák perében

Két hét múlva születik ítélet Kolozsváron abban a perben, amelyet a Minority Rights jogvédő egyesület indított a városháza ellen a többnyelvű városnévtáblák kihelyezésének megtagadása miatt.

Mint ismert, a perhez összesen 403 felperesi csatlakozást iktattak a bíróságon. Ezek nagy részét a Musai-Muszáj mozgalom gyűjtött össze és postázzta a kolozsvári törvényszéknek. Kolozsvári lakosok ugyanakkor hat csatlakozási kérvényt személyesen iktattak.

A Kolozs Megyei Törvényszék korábban az alapítvány keresete alapján azt állapította meg, hogy Kolozsváron annak ellenére ki kell tenni a magyar feliratokat, hogy a város magyar lakosságának számaránya nem éri el a törvényben rögzített húsz százalékot. A városháza a törvényszék döntését megfellebbezte, és a Kolozsvári Táblabíróság jogerős döntésében - perrendi kifogásokra hivatkozva - elutasította a törvényszéki ítéletet.

Szőcs Sándor az MTI-nek elmondta, a polgármesteri hivatal ezúttal is arra hivatkozott beadványában, hogy a Kolozsváron bejegyzett Minority Rights Egyesület nem jogosult a magyarok nevében pereskedni. Ezért jól fogott, hogy a kolozsvári magyarok közül sokan személyesen is beléptek a perbe. Az ügyvéd jó jelnek tekintette, hogy nem született már az első tárgyaláson ítélet. "Azt jelenti, hogy a bíró komolyan veszi a dolgát" - magyarázta a Minority Right Egyesület elnöke.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?