A PDL bojkottálja a július 29-i népszavazást

Bojkottálni fogja az államfő leváltását célzó július 29-i népszavazást a Demokrata Liberális Párt (PDL) – döntötte el kedden az alakulat ügyvezető elnöksége. A PDL arra buzdítja a híveit, hogy ne vegyenek részt a referendumom.

A párt vezetői arról is határoztak, hogy megtartják megfigyelőiket a szavazókörzetekben. A döntéseket ellenszavazat nélkül fogadta el az ügyvezető elnökség. Akárcsak hétfőn este a felfüggesztett államfő, a PDL politikusai is azzal indokolják lépésüket, hogy a Szociál-Liberális Szövetség (USL) meghamisítani készül a népszavazás eredményét.

„Nem hitelesíthetjük az USL sorozatos szabályszegéseit és visszaéléseit. Arra kérjük az ország polgárait, ne vegyen részt az USL-féle színjátékban" – mondta az ülés után Vasile Blaga, a PDL elnöke.

Blaga a szabálytalanságok között említette, hogy a kormány úgynevezett speciális szavazókörzeteket létesített, így a hegyvidéken, a tengerparton vendéglőkben és szállodákban is lehet voksolni, hogy a nyaralók is élhessenek szavazati jogukkal.

A PDL elnöke szerint semmi nem garantálja, hogy ezekben a szavazókörzetekben tisztességesen fog lezajlani a referendum. Azt sem tartják szabályosnak, hogy a népszavazáson nem készül pontos nyilvántartás a különleges szavazókörzetekben jelentkező választók számáról. Blaga szerint mindez alapos gyanút kelt a népszavazás korrektségét illetően.

{loadposition otp}Az ügyvezető elnökség ülése előtt Cezar Preda alelnök azt nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek: a legutóbbi felmérések is azt igazolják, hogy a lakosság egyre nagyobb hányada nem kíván részt venni a referendumon. „Ezt a jelzést nem hagyhattuk figyelmen kívül" – magyarázta.

Ponta: Băsescu gyáva és hazug

Victor Ponta miniszterelnök - az USL társelnöke - kedden a PDL döntését követően "gyávának és hazugnak" nevezte Băsescut.

Bejelentette: levélben fogja tájékoztatni az Európai Uniót, valamint az európai kormányfőket arról, hogy a felfüggesztett államfő "átverte" őket, amikor ő és a PDL szorgalmazták Brüsszelben a népszavazás érvényességi küszöbét szavatoló alkotmánybírósági döntés tiszteletben tartását.

Antonescu: 55 százalékos részvételre számítottunk

A PDL és a felfüggesztett államfő estleges bojkottjáról Crin Antonescu ideiglenes államfő (az USL „felfüggesztett" társelnöke) hétfő este a Digi24 televízióban azt nyilatkozta: számítottak erre a lehetőségre, ami szerinte „bonyolítja" a politikai helyzetet.

Antonescu szerint az USL körülbelül 55 százalékos jelenlétre számítanak a referendumon, ezt a szavazási szándékot mérték a felmérések is. Az ideiglenes államfő elismerte, a bojkott a népszavazás eredményének „kulcskérdésévé" változtatja a népszavazáson való részvételi arányt.

A legfrissebb felmérések szerint egyébként a referendum résztvevő választók kétharmada szavazna Traian Băsescu leváltása mellett, egyharmada pedig megtartaná tisztségében a felfüggesztett államfőt.

Kimaradt?