A közvitát hiányolja a levélszavazás kapcsán Biró Rozália

Jövő héten kerül a képviselőház elé a levélszavazás törvénytervezete, melyet hétfőn a szenátus 117 igen és tíz nem szavazattal már elfogadott - közölte csütörtökön Biró Rozália.

A Bihar megyei szenátor nagyváradi sajtótájékoztatóján kifejtette: ha a képviselőházi vita során nem módosítják-e a törvénytervezetnek az RMDSZ által aggályosnak tartott pontjait, a szervezet az Alkotmánybírósághoz fordul amennyiben megszerzi az ehhez szükséges politikai támogatást. Ehhez ötven képviselő és 25 szenátor aláírására van szükségük, az RDMSZ 18 alsóházi illetve nyolc felsőháza tagjával együtt.

Az RMDSZ korábban már jelezte: a tervezet sérti az alkotmány azon szakaszát, amely szerint a két házat általános, egyenlő, közvetlen, titkos és szabadon kifejezett szavazattal választják meg. A tervezetben leírt szavazási mód pedig nem biztosítja a szavazás egyetemességét, titkosságát, ugyanakkor diszkriminatív is. Bíró Rozália azt is kifogásolta, hogy a tervezet kapcsán nem szerveztek közvitát, szerinte ezt november végéig meg lehet tartani - addig kellene ugyanis elfogadni a jogszabályt ahhoz, hogy a jövő évi parlamenti választásokon már alkalmazhassák.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?