Lassan román község lesz a magyarországi Ártánd

Egyre több román állampolgár költözik át a román-magyar határ melletti Ártándra. A Digi24 hírtelevízió riportja szerint 2009 óta folyamatosan telepednek át románok az 500 lakosú magyar községbe, ahol egy nagyváradi lakónegyedi tömbházlakás áráért kertes házat tudnak vásárolni.  

Ártánd polgármestere, Benkő Sándor a hírtévének elmondta, a település jelenlegi 588 lakosának 40-45 százaléka román állampolgár. „A legtöbb áttelepülő Nagyváradról és környékéről származik, munkahelyük még Romániához köti őket, de amúgy itt élnek a faluban” – mondta az elöljáró.

A határhoz közeli településeken egy 1000 négyzetméteres telek házzal együtt 15-25 ezer euró közötti áron vásárolható meg. Az alacsony telek- és házárak késztetik a legtöbb romániait, hogy átköltözzön Magyarországra, de akad, aki a falusi csendért hagyta ott a nagyvárost. „Közel van Várad, innen annyi idő alatt beérünk a városközpontba, mintha egy lakónegyedben élnénk” – mesélte az egyik Nagyváradról átköltöző ártándi lakos, aki nemcsak házat vett a településen, hanem munkahelyet is a községben keresett magának.

A 2011-es magyar népszámlálás adatai szerint valamivel több mint 26 ezer személy vallotta magát románnak.

Kimaradt?