Megalakult az Székely Nemzeti Tanács ellenzéke

Székely Önrendelkezési Tanács (SZÖT) néven új szervezet alakult a Székelyföldön, amely a Székely Nemzeti Tanácshoz (SZNT) hasonlóan mozgalomként indul, s amelynek tagjai teljes mértékben elégedetlenek az Izsák Balázs vezette SZNT tevékenységével – számolt be a Krónika.

Alapítója, Csiby Károly nyugalmazott egyetemi tanár elmondta, a több mint tíz évvel ezelőtt megjelent SZNT és Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács nagyon vonzó és hihető célokat fogalmazott meg, azonban semmi nem valósult meg a célkitűzésekből, mint ahogyan az RMDSZ-nek sem sikerült eme célok megvalósítása.

Csiby Károly szerint a Székely Önrendelkezési Tanács épp amiatt jött létre, mert úgy vélik, az említett szervezetek „nevetséges gumicsontokkal táplálják a népet”. Az alapító egyébként az SZNT október 24-ei akcióját is bírálta, melynek keretében őrtüzekkel kívánják kivilágítani a Székelyföld természetes, történelmileg kialakult határait.

„Nevetséges tűzijáték, cirkuszi mutatvány. Az őrtüzeknek, a lármafáknak az őseink életében teljesen jogos funkciójuk volt: arra figyelmeztettek, hogy jön az ellenség, ezért fegyvert kell fogni, és meg kell védeni a falut” – mondta Csiby Károly.

Emlékeztetett: a 2006-os ditrói székely nemzetgyűlés határozatban kimondta, amennyiben nem születik a román kormánnyal megállapodás az autonómia ügyében, össze kell hívni a székely nemzetgyűlést, hogy az döntsön a székely nemzet önrendelkezési jogának érvényesítési módjáról, ezzel szemben tárgyalások nem kezdődtek a román hatalommal.

Csiby Károly konkrét lépésként a székely nemzetgyűlés újabb összehívását nevezte meg, amely meglátása szerint arról hivatott dönteni, hogy a székelység az önrendelkezés milyen formáját választja. „Ezt nem mi akarjuk eldönteni, mi csak szeretnénk visszatéríteni a székelység sorsát intéző közképviseletet – amit az SZNT lát el – az eredeti célokhoz‟ – tette hozzá.

A SZÖT október 9-én Gyergyócsomafalván tartotta alakuló ülését, amelyen az alapító tagok elfogadták a szervezet alapító okiratát és alapszabályát.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?