Ideiglenesen felfüggesztik a TBC elleni védőoltást

Az egészségügyi minisztérium ideiglenesen felfüggeszti a Dániából származó TBC elleni védőoltás használatát azért, hogy megvizsgálják a szérum összetevői. A vakcinával kapcsolatosan kételyek merültek fel, mivel több mint száz gyereknél ellenreakciót váltott ki.

„Inkább leállítjuk két hétre a vakcinák beadását, minthogy a szülők arra gyanakodjanak, hogy a szer nem biztonságos a gyerekeik számára. Rövid időszakról van szó, remélem, hogy mielőbb újrakezdhetjük a beoltást" – nyilatkozta Raed Arafat egészségügyi miniszter.

Hozzátette: nem szeretne végső következtetést levonni mielőtt a vakcinákat a nemzetközi szakértők bizottsága nem vizsgálja meg. „Az eddigi vélemények nagyon eltérőek, és nem tudjuk melyik a helyes. A vakcina nagyon fontos Románia számára, mivel a tuberkulózis incidenciája nagyon magas" – részletezte Arafat.vedooltasokrol

Újságírói kérdésre válaszolva a miniszter elmondta: azt még nem tisztázták, hogy lesz-e kártérítési lehetőség azon gyerekek esetében, akiknél a vakcina ellenreakciókat váltott ki, erről majd a vizsgálat elvégzése után döntenek.

A szakértők két héten belül érkeznek Romániába. A szérum ellenőrzésére az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC), valamint az Egészségügyi Világszervezet (OMS) szakembereit kérték fel azért, hogy biztosítsák az ügy transzparenciáját és magakadályozzák a további spekulációkat.

Az egészségügyi szaktárca szerint az oltóanyaggal nincs gond, de el szeretnék oszlatni a kételyeket.

Kórházba kerültek a gyerekek

Az utóbbi időben több csecsemő is súlyos tünetekkel került kórházba, miután olyan BCG tuberkulozis elleni védőoltást kapott, amelyet Dániából importáltak. Bukarestben 50 csecsemő szorult kórházi kezelésre. A hatóságok szerint közel 200 000 gyerek kapta meg ezt az oltást, ebből 115 esetben ellenreakciót váltott ki. Az egészségügyi minisztérium 558 ezer adag oltószert vásárolt meg.

A BCG oltás a csecsemőket és kisgyermekeket védi meg a TBC kórokozója által okozott gennyes agyhártyagyulladástól és a egész testre kiterjedő TBC-től. Ezeket a súlyos megbetegedéseket csak úgy lehet kivédeni, ha a csecsemők születésük után minél előbb megkapják a BCG oltást.

Kimaradt?