Egyházi javak – sikerek és perek között

A Bartalis János Keresztény Kulturális Egyesület Közéleti Kávéház rendezvénysorozatának meghívottjaként csütörtök este Markó Attila államtitkár, az RMDSZ sepsiszentgyörgyi képviselőjelöltje első alkalommal mutatta be a nyilvánosság előtt a Mikó-per fellebbezéséhez előkészített dokumentumokat.

A sepsiszentgyörgyi Evangélikus-Lutheránus Egyházközség gyülekezeti termében elsőként Zelenák József esperes lelkész, az egyesület elnöke köszöntötte a résztvevőket. Váry O. Péter újságíró kérdéseire válaszolva az államtitkár bevezetőjében elmondta: „A cím nem véletlen: a javaink visszaszerzésének eddigi 14 évében voltak felemelő élményeink és voltak, vannak keserűségeink. Amikor az ötszázadik ingatlan visszakerült jogos tulajdonosához, akkor vettem észre, hogy a dolgok haladnak. Amikor az ezrediknél leállt a folyamat, akkor éreztem: ha nincs kellő súlyunk a döntések befolyásolásához, akkor én egyedül képtelen leszek vinni előre ezt az ügyet".marko2 masolat

Felvázolta az egyházi javak visszaadásának rövid történetét, példákkal illusztrálta a jelentős sikereket, beleértve az eddig visszajutott közel 60 háromszéki ingatlant is, majd a Székely Mikó kollégium körüli perek 10 éves történetét mutatta be. A bűntető per elemeinek bemutatása után az alapfokú ítélet megfellebbezésére fektette a hangsúlyt, ugyanis első ízben kerültek bemutatásra azok az új dokumentumok, amelyek a nyár és az ősz folyamán kemény hazai és magyarországi kutatómunka eredményeképpen kerültek elő.

Említésre méltó Dósa Eleknek az 1863-as református kánonjoga, az 1900-as évek legelején Magyarország Igazságügyi minisztere által kiadott rendelete az egyházi javak sajátos telekkönyvezésről, valamint a Román Nemzeti Bank és a kollégium közötti 1947-es levelezés, közvetlenül az államosítás előtt, amely bizonyíték arra, hogy a kollégiumnak nem volt soha önálló jogi személyisége.marko masolat

Befejezésül Markó Attila elmondta: reméli, hogy nem a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága kell sokadszor rákoppintson Romániára, hanem maga a romániai igazságszolgáltatás képes arra, hogy tegye azt, ami a neve: szolgáltassa az igazságot. Hangsúlyozta: a magyar közösséget sokszor próbálják padlóra küldeni, néha úgy tűnik, sikerül is.

„Mi erősek vagyunk, erősek leszünk. Nem lehet baj, hisz azon dolgozunk, hogy soha padlón ne maradjunk, hanem emelt fővel és munkával megtartsuk és felemeljük közösségünket. Ezt az üzenetet viszem el minden erdélyi magyar otthonába" – zárta előadását Markó Attila.

Kimaradt?