Nehéz idők várnak a helyi közszállítás potyautasaira

Országosan egységesítené a fejlesztési minisztérium a hely közszállítási vállalatok járművein jegy nélkül utazókra kiszabott bírságokat.

A tárca kövitára bocsátott törvénytervezete szerint a tömegközlekedési eszközökök potyautasait 100 és 500 lej közötti összeggel büntethetik. Ugyanekkora bírságra számíthatnak azok az utasok is, akik nem hajlandóak bemutatni az ellenőröknek a jegyeiket vagy bérleteiket, a közrendet  zavaró módon viselkednek, vagy megrongálják a járműveket.

A bírások összegét eddig a helyi önkormányzatok szabták meg. Temesváron például 200-től 500 lejig terjed a büntetés összege, de ha az utas helyben tud fizetni, akkor 60 lejjel megússza. Kolozsváron szintén 500 lej a legnagyobb kiszabható bírság, de helyben történő fizetés esetében az ellenőrök beérik 35 lejjel.

Valamennyi közszállítási vállalat esetében érvényes az az előírás, hogy 48 órán belül történő fizetés esetében az utasnak csak a bírság összegének felét kell törlesztenie. Ez a lehetőség megmarad a fejlesztési minisztérium tervezetében is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?