Felmérés: egyre szabadszájúbbak a párok szeretkezés közben

Meglepően trágár kifejezéseket használnak a párok szex közben – derült ki a sydney-i egyetem tudóscsoportja kutatásából. A Le Figaróban ismertetett vizsgálatot a faktor.hu idézte.

Három ausztrál professzor 300, 8 évesnél idősebb és 69 évesnél fiatalabb férfit és nőt kérdezett meg tudományos alapossággal arról, hogy mit mondanak párjuknak szex közben. Kiderült, hogy tíz emberből kilenc beszél a partneréhez a szeretkezés alatt. Az eredmény azért érdekes, mert egy 2006-os amerikai tanulmány szerint jóval kevesebben mondták azt, hogy beszélnek szex közben.

A kutatás szerint sokkal durvább szavakat használnak a pártok, mint egy korábbi tanulmány szerint a hetvenes, nyolcvanas években. Akkor szinte kizárólag finomkodó (pl. "szerelmeskedünk") kifejezések hangzottak el az ágyban, vagy legalábbis ez derült ki a felmérésekből.

A tudósok megállapították, hogy két nagy csoportra osztható a szex közbeni beszéd: az individualista megjegyzések és a kölcsönösségre utaló szavak. Az individualista megjegyzések újabb négy csoportra oszthatók: a szexuális dominanciára ("fogd meg..."), az alávetettségre ("csinálj velem, amit akarsz..."), valamilyen birtokviszonyra ("ez az én ... -m") és a fantáziára ("képzeld, hogy itt van még valaki rajtunk kívül").

A kölcsönösségre utaló szavakat is négy csoportra osztották a tudósok. Visszajelzés ("igen!!!!"), utasítás ("gyorsabban!"), megerősítés ("szeretem, amikor ezt csinálod!") és intimitás ("szeretlek", "szerelmem", "gyönyörű vagy", stb.)

A tanulmány megállapítja, hogy eléggé sztereotípnek, elég hagyományosnak tűnik, hogy milyen mondatok jellemzőek inkább a nőkre, és melyek a férfiakra. A nők inkább intim, belsőséges szavakat mondanak, a férfiak pedig kedvelik a dominanciájukra utaló mondatokat. Vagy legalábbis ezt mondták a kutatóknak.

Kapcsolódók

Kimaradt?