Bihari kampány: az EMNP replikázott az RMDSZ-nek

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Bihar megyei vezetői szerint a honosítás folyamatát támadja a Szabó Ödön, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke, aki azzal vádolta őket, hogy a honosítással kampányolnak.

Az RMDSZ-es politikus korábban a maszol.ro-nak nyilatkozva azt kifogásolta, hogy azoknak az újdonsült magyar állampolgároknak is az EMNP háttérintézményei, a demokrácia-központok adják át a magyarországi anyakönyvi iratokat, akiknek az RMDSZ segített az állampolgárság megszerzésében. „Ezekben a napokban termeket béreltek Érmelléken és más vidéken is a demokrácia-központok, hogy átadják az okmányokat az embereknek, nyilvánvaló kampánycélzattal" – jelentette ki.

Az EMNP csütörtöki közleménye szerint a vádakat megfogalmazó Szabó Ödön és az RMDSZ Bihar megyei szervezete "éveken keresztül a kettős állampolgárságot ellenző magyarországi politikai erők erdélyi szövetségese volt". Ez a szervezet a 2004. december 5-i népszavazás után megannyi olyan magyarországi politikust látott vendégül, akik ellenezték az állampolgárság kiterjesztését – olvasható a néppárti állásfoglalásban.

Zatykó: ez közszolgálat, nem kampány

Az EMNP partiumi alelnöke, Zatykó Gyula a maszol.ro kérdésére elutasította azt a vádat, hogy kampánycélzattal osztogatnák ezekben a napokban az anyakönyvi iratokat. „Miért kampány az, ha a demokrácia-központ ingyen, bérmentve kiviszi az embereknek az anyakönyvi kivonatait? Így nem kell leutaznia senkinek – mondjuk – Hegyközkovácsiból Kolozsvárra: az illető lejön hozzánk, felhatalmaz bennünket, kivesszük a papírjait Kolozsváron, s utána eljuttatjuk neki. Ez közszolgálat, nem kampány" – mondta a politikus.

Zatykó szerint ilyen alapon az RMDSZ is azzal vádolható, hogy kampányolt a magyar állampolgársággal, ugyanis az önkormányzati választások előtt „az összes RMDSZ-es önkormányzati tisztségviselő a honosítással foglalkozott".zatykogyula

Az RMDSZ-es ügyvezető elnöknek arra a kijelentésére reagálva, hogy az demokrácia-központok tulajdonképpen egyet jelentenek EMNP-vel, mert a néppárt háttérintézményei, politikusaik egy része pedig ettől az intézményhálózattól kap fizetést, Zatykó emlékeztetett: annak idején az RMDSZ vagy RMDSZ-közeli szervezetek alkalmazottai foglalkoztak a magyar igazolványok ügyintézésével, és a státuszirodáktól kapták a fizetést. „Akkor azonban senki sem foglalkozott ezzel. Ezért nagyon álságosnak tartom Szabó Ödön felvetéseit, mert kettős mércével mér" – fogalmazott.

Zatykó hangsúlyozta: azért a demokrácia-központok juttatják el az erdélyi magyar állampolgároknak az anyakönyvi iratokat, mert erről két évvel ezelőtt háromoldalú szerződés született a magyar Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a Külügyminisztérium és az intézményhálózatot létrehozó Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács között. „A szerződés értelmében segítünk az embereknek a honosítási papírok összeállításában, utána eljuttatjuk hozzájuk az anyakönyvi okmányokat. A segítségünket nem kényszerítjük senkire" – mondta az EMNP partiumi alelnöke.

Kimaradt?