A csíkszeredai Gyermekek Házában jártunk, és nagyon élveztük

A változatos lehetőségek bőségérzete miatt egy kisiskolás szülőnek szinte hihetetlen, hogy ingyenes képzésként annyi mindent elérhet, mint amennyit a Gyermekek Háza kínál. Megnéztük egy szerdai napot Csíkszeredában.

Kisiskolás gyerek szülőjeként szinte elveszünk egy nagyváros képzési kínálatában: küzdősportok, lányos hobbyk, nyelvleckék különféle interaktív változatai kínálják a fejlesztési lehetőségeket. Ezzel önmagában semmi gond nincs, de beérkezve az ifjúsági minisztérium által működtetett csíkszeredai Gyermekek Házához, valóságos csodavilágban éreztük magunkat. Nem csupán az újszerű építésű, háromszintes épület palotaszerűsége, hanem a kínálat miatt is.

Szerdán például autómodelleket lehetett „terepeztetni” - azaz távirányítással vezetni az épület közelében. Kis János körvezető elmondta: idén az újakkal - azaz a jelentkező előkészítő osztályosokkal együtt - kitapasztalják, miben rejlik az autómodellezés lényege: a modelleket szétbontják és kicserélik a rászoruló alkatrészeket, de akár sokat versenyeznek is a városi önkormányzat vagy a támogatói közösség jóvoltából.

Az emeletes épületben felfelé, a széles folyósokon, a gyergyói- vagy maroshévízi intézmények gyönyörű karácsonyi- és húsvéti üdvözlőkártyáit látni, vagy a rengeteg fényképet a körök tevékenységeiről. Az autómodellező teremben színes, látványos autómodellek a tapintást kérik - alig hisszük el, az, amiért a gyerekeink manapság a számítógépek képernyőin rajongnak, itt szétszedhető, karbantartható valóság.

Az alkatrészeket az intézmény biztosítja, de azoknak, akik saját modellekkel szeretnének gyakorolni, majd a Gyereknapon biztosít lehetőséget a kör. Csíkszeredában hagyományosan a központi parkban izzíthatják távirányítós modelljeiket a Gyerekek Háza „gyerekei”.

Amit még látótérbe fogtunk, a tájékozódási futás: Birta Melánia tanítványai egy rugalmas csapatként fogadják be az újonnan érkezőket. Immár megvan az órarendjük is: hol a Márton Áron kollégium udvarán osztják ki térképeiket és a „csapat iránytűit”, hol a Gyermekek Háza emeleti tornatermében edzenek ügyességi játékokkal,  de hétvégéken is kimerészkednek Csíkszeredán kívül gyakorlatozni, akár vonattal is, ha Marosfő a cél.

Minden kör pályázik, minden kör nyer különleges képzési lehetőséget, vagy támogatást: a tájékozódási futás csoporttagjai is drukkolnak jelenleg a szakföderáció egyik pályázatának sikeréért.

Emellett számos kézműves- vagy mozgásfejlesztési lehetőség adott, a hét minden napján, elhivatott oktatókkal. Igen, ez olyan, mint egy reklám: de, nézzünk szembe a tényekkel, az egykori Pionírok Háza jogutódjaiként olyan tevékenységek érhetőek el, díjmentesen, amiben kipróbálhatják magukat kicsinyeink, de, a bőséges kínálatban olybá tetszik: szakértőkhöz visszük gyekereinket, együtt, csapatban - élményekért, gyakorlatilag díjmentesen.

A Gyermekek Háza honlapján a kínálat egész Hargita megyei skálája látható - még becsatlakozhat, aki most szerezne tudomást róla.

Kimaradt?