Jövő péntekig a gyalogosokat is kizárják Sepsiszentgyörgy főteréről

Átmenetileg a gyalogosokat is kizárják Sepsiszentgyörgy épülő főteréről. A városháza tájékoztatása szerint szerdától lezárják a gyalogos forgalom elől a sepsiszentgyörgyi Szabadság tér - Tamási Áron Színház, Korzó Irish Pub, Mikó cukrászda és LAM Alapítvány előtti részét. A lezárás várhatóan október 23-ig, jövő péntekig tart.

Magyarázat szerint erre az intézkedésre a következő napokban zajló munkálatok mérete és veszélyessége miatt van szükség. A gyalogosok számára ugyanis nem lenne biztonságos a terület, ahol a talajvíz elvezetését szolgáló drénrendszer elhelyezéséhez és villanyhálózat föld alá helyezéséhez három és fél méter mélyre ásnak és erőgépeket használnak, tájékoztat a sepsiszentgyörgyi városháza.

Hozzáteszik, hogy aki a következő napokban színházba szeretne menni vagy az Új Stúdiót illetve a Kulturális Szervező Irodát szeretné megközelíteni, annak a polgármesteri hivatal bejáratát kell használnia, ahonnan a színház belső udvarán át juthat be a művelődési intézményekbe. A gyalogosok elől lezárt szakaszon lévő üzletek, vendéglők, szervezetek a munkálatok miatt ebben a periódusban nem közelíthetőek meg, ők viszont a drénrendszer révén száraz alagsorokat nyerhetnek. 

Mint arról beszámoltunk Sepsiszentgyörgy új főterét december végéig építik meg az integrált városfejlesztési terv részeként. Az Erzsébet Park kibővül a Tamási Áron színház és Székely Mikó Kollégium előtti szakaszon, illetve a új tér alakul ki a Bazár soron. Emiatt hétvégétől új forgalmi rend van érvényben Sepsiszentgyörgy központjában.

Egyirányúvá vált a Gábor Áron utca vagyis a könyvtár előtt a Szemerja negyed fele lehet haladni. Egyirányú lett a Váradi József utca alsó szakasza, amelyen a város központja-, illetve a Kossuth Lajos utca felől csak a könyvtár fele lehet haladni. Ugyanakkor kétirányúsították a megyei rendőrség és a művészeti líceumot összekötő Martinovics utcát. Lezárták az autós forgalom előtt a színház és a Székely Mikó Kollégium előtti utat, ahol így gyalogos övezet alakul ki.

Kétirányúsították a Gróf Mikó Imre utcát, vagyis a Szemerja negyedből lefele a már megszokott útvonalon haladhatunk, viszont az Állomás negyed irányából a Sugás áruház előtt, a Szent György szobrot jobbrol megkerülve a kétirányúvá váló Gróf Mikó Imre utcán haladhatunk a Szemerja negyed irányába. Ugyanakkor kétirányúsították a Székely Mikó Kollégiumot és a Mikes Kelemen líceumot összekötő Gödri Ferenc utcát is.

A Csíki utca és a Grigore Bălan sugút kereszteződésében is változtak a szabályok, többé nem annak az autósnak van előnye aki a Csíki utcán a központból a város Csíkszereda fele vezető kijárata irányába halad, hanem azoknak akik a Grigore Bălan utcákból térülnek rá a Csíki utcára.         

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat keddtől kétnyelvű – román és magyar – újságot oszt szét ingyenesen a lakosság között, amelyben térképen illusztrálják az új forgalmi rendet, magyarázatokkal szolgálnak a forgalommódosítás lényegéről, illetve felkérik a polgárokat, hogy e-mailben fogalmazzák észrevételeiket, tapasztalataikat meg ezzel kapcsolatosan.

Kimaradt?