Rekordkísérletre készül két magyar: 80 nap alatt kajakkal szelik át az Atlanti-óceánt

Nyolcvan nap alatt 6500 kilométer megtételére vállalkozik két magyar fiatal Spanyolországtól a Kanári-szigeteken át a karib-tengeri Antiguáig, átszelve az Atlanti-óceánt.

Kovácsik Levente és Szabó Norbert Ádám vasárnap indul az expedícióra. Közel két és fél hónapon át egy speciális jármű, a célzottan erre az útra megépített Kele páros kajak lesz az otthonuk.

A 6,8 méter hosszú, 95 centiméter széles, magyar szabadalmi eljárással készült, Kele nevet viselő páros kajak tervezője Réder Ákos, kivitelezője Juhász György. A hajótest végén található egy 2,5 méteres kabin: a két sportoló itt tud majd pihenni, és itt helyezik el az összes felszerelésüket. A hajónak kiemelhető tőkesúlya van, valamint kilenc légszekrénye, melyek a hajó fenekén helyezkednek el.

Az indulást tesztutak előzték meg: 2014-ben a Budapest–Bécs–Budapest-útvonalat tették meg a Dunán egy túrakajakkal, idén pedig az Adrián, a szlovéniai Izola és az olaszországi Fano közötti távot tejesítették oda-vissza.

Kovácsik Levente, a Far, far away – Túl az Óperencián! projekt egyik résztvevője a Kossuth Rádió Közelről című műsorában beszámolt az előkészületekről. Elmondta: a tengerátevezésnek nagy története van, de eddig evezős hajókkal tették meg a távokat. A kajak különleges műfaj, ráadásul két emberrel még nem kelt át kajak az óceánon.

Nem attól lesz nehéz, hogy napi 12 órában kell evezni, nem akarják a pulzusukat túl magasra feltornászni, magyarázta Kovácsik Levente. Különösen arra kell figyelniük, hogy mennyit ülnek egy helyben, ügyelniük kell arra is, hogy száraz legyen az ülés, ne alakuljon ki a testükön bőrpír. Az egészség megtartása lesz a legfontosabb, magyarázta Kovácsik.

A pihenésre több konstrukciót is kipróbáltak, és a négyórás váltott evezés bizonyult a legmegfelelőbbnek.

Az alvókabin és a felszerelés is a kajak fenekén, a vízvonal alatt lesz elhelyezve. Különleges csomagolású élelmiszereket visznek magukkal, amelyek a csomagolásukban rejtik a melegítés lehetőségét, és lesznek konzervek, energiaszeletek, vitaminok, aszalt gyümölcsök, táplálék-kiegészítők is a csomagban. Mivel naponta akár 6-7 liter folyadékra is szükségük lesz a trópusokon, vizet a tengerből nyernek majd napelemes sótalanítással, hiszen kellő mennyiséget képtelenség lenne magukkal vinni.

A nyolcvannapos úton egyetlen megálló lesz: két hét után, a Kanári-szigeteknél.

Kimaradt?