Magyar taxisokat keres az Igen, tessék! mozgalom

Az Igen, tessék! mozgalom a taxisokra figyel legújabb akciójában. A mozgalom önkéntesei az elmúlt hónapokban keresték a kolozsvári magyar nyelven is beszélő taxisokat, és már több mint 90 jelvényt szórtak ki a söfőrök között.

Az Igen, tessék! matrica alakú jelvény célja, az anyanyelvű kiszolgálás jelzése a taxikban, áll az Igen, tessék! közleményében. A jelvény arra bátorítja az utazni vágyót, hogy nyugodtan használhatja anyanyelvét a szolgáltatás igénybevételekor. Ez a kezdeményezés is a nyilvános nyelvhasználatra buzdítja a közösséget, mivel a nyilvános nyelvhasználat erősíti a közösségi öntudat erejét és az otthonosságérzetet. A magyar nyelven is beszélő taxisofőrök, az Igen, tessék! irodából juthatnak hozzá a jelvényekhez.

„Szeretek anyanyelvemen beszélni az utasaimmal. Már több éve taxizom Kolozsváron, és a forgalmi dugók miatt sokszor hosszú ideig tart eljutni a célpontig. Ilyenkor jól esik, ha elbeszélgethetek valakivel. Megfigyeltem, hogy a magyar kliensek többségében nagyon örülnek annak, ha magyarul fordulok hozzájuk. Úgy gondolom az utasaim is jobban érzik magukat, ha az anyanyelvükön beszélgethetnek. Ezért kértem én is egy jelvényt magamnak, hogy az utasaim egyből bátran merjenek megszólalni az anyanyelvükön” – nyilatkozta a mozgalom önkénteseinek az egyik kolozsvári taxisofőr.

Kimaradt?