Falfestők színesítik Marosvásárhelyt

Marosvásárhely, a rózsák városa a mottója annak a projektnek, amely kivitelezése alatt magyar és román népi motívumokat festenek fel egy  350 méter hosszúságú falra. Az október 10-ig elkészülő alkotással Marosvásárhelyt az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyerésében támogatják.

Még a késő esti órákban is dolgoztak a fiatalok, képzőművészetis gimnazisták, már végzettek, illetve önkéntesek, sőt napközben a marosvásárhelyi börtön elítéltjei is segítettek, hogy a Tudor lakónegyedben, a Kishegyszőlő alatti Cutezanței utca támfalát színesre fessék. Nagy Andrea, aki tavaly érettségizett a Művészeti Liceumban, a projekt készítője érdeklődésünkre elmondta, 350 méterről van szó, amelynek lefestése idő- és energiaigényes. A fal az elején egy-másfél méter magas, majd folyamatosan szélesedik, létrát is kell használniuk, hogy a 2-2,5-3 méter magasságot elérjék. Alul és felül piros és feket csík látható, mint egy népi szőttesen, illetve román és magyar népi motívumokkal díszítik. Hogy gyorsabban haladjanak, sablonokat készítettek és azokat használják a festéshez a román és magyar fiatalok.

A projekt része a Digitális Erdély elnevezésű fesztiválnak, amely keretében egyebek között színes mintát kapott a Rákóczi, a Hangya és a Malomkő utcai lépcső is. A Rákóczi lépcső kiszínezését nem mindenki fogadta örömmel, sokan kifejtették azon a véleményen voltak, hogy az nem illik a városképbe, elrománosítja Marosvásárhely arculatát.

A most készülő falfestéssel a terv szerint október 10-re kellene elkészülniük, mert akkor adja le pályázatát Marosvásárhely az Európa Kulturális Fővárosa 2021 címre.

Kimaradt?