Sürgeti a visszaszolgáltatásokat a háromszéki prefektus

A polgármesteri hivataloknak még három hónapjuk van, hogy befejezzék azokat a visszaszolgáltatásokat, amelyeket az elmúlt 25 éveben nem tudtak lezárni, hívja fel a figyelmet Sebastian Cucu.

Kovászna megye prefektusa szerdai sajtótájékoztatóján munkára buzdította a helyi földosztó bizottságokat, ugyanakkor bejelentette, hogy a kormányhivatal szakemberei a következő időszakban felkeresnek minden települést, és próbálnak segíteni a visszaigénylési kérések rendezésében.

Sebastian Cucu szerint a törvény december 31-e után pénzbírságot is kilátásba helyez azokra, akik nem tudják lezárni a visszaigénylési dossziékat. A háromszéki prefektúrának nem szándéka a büntetés, de szeretnék látni, hogy a helyi földosztó bizottságok végre elkezdenek dolgozni – jelentette ki. Ugyanakkor elismerte, hogy mára a legbonyolultabb ügyek maradtak rendezetlenül és, hogy a polgármesteri hivatalok személyzethiánnyal küzdenek.

Tájékoztatása szerint Kovászna megyében még 12.700 visszaigénylési kérés vár rendezésre, összesen 30.000 hektár erdőt és 48.000 hektár mezőgazdasági területet igényelnek még vissza. Sebastian Cucu összesítése szerint az elmúlt 25 évben Háromszéken az érvényben lévő visszaszolgáltatási törvények alapján mintegy 139.000 hektárnyi mezőgazdasági terület és 140.000 hektár erdő visszaszolgáltatásáról döntöttek, és történt meg a birtokba helyezés, a birtoklevelek vagy átadási jegyzőkönyvek kiállítása.

A prefektus rámutatott, hogy csupán a tízes törvény alapján 504 rendezetlen ügy van Háromszéken, amiből 476 Sepsiszentgyörgyön. A megyeszékhely nagyvonalakban rendezte az ingatlan visszaszolgáltatásokat, de adós maradt a földvisszaigénylések lezárásával. Kulcsár Tünde a sepsiszentgyörgyi önkormányzat jegyzője szerint a legtöbb megoldatlan ügyet kárpótlásra kell javasolniuk. Gond az, hogy vaskos dokumentációt kell ehhez összeállítani, és a helyi visszaszolgáltatási bizottság egyetlen jogásszal dolgozik, ezért lassú az ügyintézés. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?