Folyamatosan változtatta álláspontját menekültügyben Victor Ponta

Victor Ponta miniszterelnöknek a migránsügyben tanúsított álláspont-változtatásáról ír az Adevărul című napilap szerdai számában.

A liberális ellenzéki újság a Victor Ponta cikkcakkjai migránsügyben című cikkben összevetette a kormányfő szeptember elejétől hangoztatott megnyilatkozásait. Emlékeztet arra, hogy Ponta a hét elején hibának nevezte, hogy Románia Magyarország és Szlovákia mellett szavazott a kötelező kvótarendszer ellen, és megjegyzi, hogy a migránsválság idején a miniszterelnök kormányfő többször módosította álláspontját.

Felidézik, hogy szeptember elején a kormányfő a migránsok befogadása mellett tört lándzsát. "Ostobaság, hogy azért ne fogadjuk be a muzulmánokat, mert valamennyien terroristák, és zárjuk le a határokat. Tényleg? De hiszen tetszett, amikor a román külföldi munkavállalók Európába mehettek. Nem zárhatjuk le a határokat, európai szemléletű politikát kell folytatnunk" - idézte a lap Pontát.

Az uniós belügyminiszterek szeptember közepén tartott rendkívüli tanácskozásán Románia azon az állásponton volt - Victor Ponta szeptember eleji, teljes nyitottságot hangoztató véleménye ellenére -, hogy nem ért egyet a Romániának kijelölt 7 ezres kvótával.

Ennek szellemében a szeptember 22-i uniós belügyminiszteri találkozón Románia a kötelező kvóták ellen szavazott. Az akkori voks után Ponta sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy Románia álláspontjával kevés tagállam értett egyet. "Kisebbségben voltunk, és a többségi szavazás nyomán más határozat született" - írta Ponta közösségi oldalán. A lap megjegyezte, hogy akkor a román miniszterelnöknek nem volt semmi megjegyezni valója azokkal a tagállamokkal szemben, amelyek Romániához hasonlóan a kötelező kvóták ellen szavaztak.

Ezt követően, két hét leforgása alatt radikálisan megváltozott Ponta álláspontja - írta az Adevărul, hiszen a hét elején a parlamentben tartott beszédében már így vélekedett: Románia ugyan nem ért egyet a kötelező kvótákkal, de "hiba volt Magyarországgal és Szlovákiával közösen az Európai Unió többi része ellen szavazni".

Az Adevărul megjegyezte: Ponta egy hónap alatt megfeledkezett arról, hogy maga is támogatta Románia hivatalos álláspontját a menekültkérdésben.

Kapcsolódók

Kimaradt?