A minisztérium írónak hitte Nyírő regényhősét

Magyarországon, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) által Szávay István jobbikos képviselő kérdésére írt válaszlevélben az áll, hogy Uz Bence is belekerült a Nemzeti Alaptantervbe - Wass Albert és Nyírő József mellett. Uz Bence azonban nem egy író, hanem Nyirő József egyik regényének címszereplő főhőse.

Szávay István jobbikos képviselő azzal az írásban megfogalmazott kérdéssel fordult az Emmihez, hogy Meddig tűri még a Kormány a Magyar Tudományos Akadémián zajló nemzetellenes lélekmérgezést? Annak kapcsán vettette ezt fel, hogy az MTA-ban október 30-án konferenciát rendeztek A nemzeti konzervativizmus irodalomszemlélete címmel.

uzbencekonyv

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma november 15-ei keltezésű levelében arról tájékoztatta a képviselőt, hogy „a konferencián elhangzottakkal szemben a Nemzeti Alaptantervbe bekerült új szerzők: Wass Albert, Szabó Dezső, Nyírő József, Uz Bence". Továbbá, hogy a minisztérium nem támogatta az MTA konferenciáját.

A kulturális területet is felügyelő Emmi azonban tévedett, Uz Bence ugyanis nem író, hanem Nyirő József egy regényének címszereplő főhőse, egy havasi pásztor, akinek különböző kihívásokkal kell szembenéznie, de mindig győzedelmeskedik, legyen az csendőrrel vagy egy adóellenőrrel való konfliktus.

uzbence 1938

A választ a minisztérium közlése szerint nem Balog Zoltán miniszter, hanem Halász János államtitkár írta alá, bár a név mégis a miniszteré az aláírás alatt.

„Hetente több tucat kérdés érkezik az emberi erőforrások miniszteréhez, amelyekre a tárca parlamenti államtitkársága készíti el a válaszokat. A miniszter azokat csak indokolt esetben nézi meg, ilyenkor látja el saját kézjegyével a válaszokat. A válaszlevélben nyilvánvalóan egy elírás történt, amelyet sajnálunk, s javítva hamarosan ismét megküldünk a címzettnek” – írja a minisztérium az eset kapcsán.

Kimaradt?