Szent Ferenc boldog halálára emlékeznek a ferencesek Csíksomlyón

Népes zarándoktömeg körében zajlott október 3.-án Csíksomlyón Assisi Szent Ferenc égbe költözésének emlékünnepe. A szombaton este hét órakor kezdődő ünnepi szentmisét gyertyás körmenet követte.

A ferences rend alapítója, Assisi Szent Ferenc halálára emlékezve hagyományosan ünnepet tartanak Csíksomlyón - a kegyhelyre idén Erdélyből, de külföldről is, számos zarándok érkezett. A csíksomlyói kegytemplom-pápai kisbazilikában tartott ünnep nyitányán 17 órától a kegytemplomban tartottak imaórát, 18-tól rózsafüzért. A 19 órától kezdődő ünnepi szentmisére már nem fért be minden zarándok a kegytemplomba - sokan kinn hallgatták a kihangosított szentmisét, és várakoztak bekapcsolódni a kegytemplom előtti téren szervezésre kerülő gyertyás körmenetre, amelyen a Csíksomlyói Segítő Szűz kegyszobrának másolatát is hagyomány szerint körbeviszik.

Az ünnepi prédikációban elhangzott: ma azért fordulunk Szent Ferenc védőszenthez, mutassa meg, hogyan kell Jézust helyesen követni. És miként Assisi Szent Ferenc is élete utolsó két évében testén viselte Jézus sebeit, mi magunk is a kereszt jelét valóságosan magunkon kell viselnünk, hiszen az nem csupán egy szimbólum a szobánk falán, íróasztalunkon, vagy a nyakunkban - hangzott el -  hanem az életünket meghatározó parancsolatok valós jele. A kereszténységünk megtartásában pedig itt, Csíksomlyón, segít a Mária kegyszoborról ismert tény is, melyet a sekrestyések többször megerősítenek: a somlyói Szent Szűz szobrának arca, Mária arca, ha letörlik is, sohasem piszkos, nem hagy nyomot a kendőn. Ilyen Jézus arca tükröződése benne, és ilyen volt Szent Ferenc arca is, és ez erőt adhat a hétköznapokban mindannyiunknak - fejtette ki beszédében Jakubinyi György érsek.

Szent Ferenc 1226. október 3-án, az assisi Porciunkulában adta vissza lelkét a Teremtőnek - negyvenöt évesen, megtérése huszadik esztendejében. A ferencesek azóta a világ minden részén megemlékeznek Szent Ferenc tranzitusáról, vagyis az átköltözéséről a földi életből a mennyei hazába. Az erdélyi ferences templomokban az ősi tranzitus szertartását október 3-án vagy 4-én este tartják.
A liturgia központi eleme a 141. zsoltár, amit a szerzetesek a szent halálakor énekeltek. Annál a sornál, amelyiknél a szent meghalt, a közösség tagjai letérdelnek, a templom elsötétül, majd a zsoltár végén kitárt karral csendes imádság következik. A szertartást a Szent Ferenc-ereklye előtti tiszteletadás és a közösség vezetőjének ünnepélyes áldása zárja.

Csíksomlyón október 4-én, vasárnap is folytatódik Szent Ferenc ünnepe: a kegytemplomban reggel 8 órától, délelőtt fél 11-től és este 7 órától lesz szentmise, az esti szentmise után a Prágából érkezett Miledo kamarakórus tart hangversenyt.

Kimaradt?