Marosfőről üzent az erdélyi magyaroknak a védelmi miniszter

Az autonómiának nincs mit keresnie a romániai közbeszédben, egy demokratikus országban a kisebbségeknek be kell tartaniuk az alkotmányt és a törvényeket – üzente szombaton a romániai magyar érdekvédelmi szervezeteinek Mircea Dușa.

A védelmi miniszter a székelyföldi románok képviselőivel tartott marosfői találkozón beszélt erről. Kifejtette, hogy a területi autonómia emlegetése „csak olajat önt a tűzre”, mert ellentmond az alkotmány első cikkelyével, amely kimondja a román állam szuverenitását.

Dușa emlékeztette a különbözi állami tisztégben lévő magyarokat arra, hogy hivatali esküjük az alkotmány és a törvények oltalmazására kötelezi őket, és gyakran megszegik ezt az esküt. „Azt üzenem nekik, hogy ne uszítsák az általuk képviselt közösséget a román többség ellen” – idézte az Agerpres a szociáldemokrata politikust.

A miniszter méltatta a székelyföldi románok tíz évvel ezelőtt megalapított szervezetének eddigi tevékenységét. Szerinte a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fórumának egyensúlyteremtő szerepe volt a régióban, és hozzájárult ahhoz, hogy a politikusok által keltett etnikumközi feszültségek ne befolyásolják a románok és a magyarok együttélését.

Kapcsolódók

Kimaradt?