Nagyszüleink és a digitális technológia - középiskolásokat versenyeztet a Sapientia

A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara harmadik alkalommal hirdeti meg a romániai magyar középiskolások számára a Venczel  József Társadalomtudományi Vetélkedőt Nagyszüleink és a digitális technológia címmel. A versenyről, melyben idén a Hargita Megyei Kulturális Központ is partnerként vesz részt, kedden tartottak sajtótájékoztatón fedték fel a tapasztalatokat.

A Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretében, Venczel Józseftársadalomkutató születésének évfordulója alkalmából szervezi meg idén harmadszorra a Sapientia a Venczel József Társadalomtudományi Vetélkedőt. A részletekről és tapasztalatokról dr. Telegdy Balázs, egyetemi tanársegéd és egyben a verseny főszervezője szolgált részletekkel a keddi, csíkszeredai sajtótájékoztatón.

Kétfős csapatokat várnak október 16-ig

Az  idei  pályázat  célja  annak  a  kihívásnak  a  bemutatása, amelyet  a digitális technológia jelent az idős emberek számára - bocsátják előre a szervezők. A vetélkedőre kétfajta pályamunkával lehet jelentkezni: 

  1. - egy maximum egy percesrövidfilmmel,  vagy  
  2. - egy  maximum  öt  darab  fényképből  álló sorozattal. 

A filmet vagy fényképeket kötelezően mobiltelefonnal vagy táblagéppel kell  készíteni. 

A  pályázóknak a filmet narrációval is el kell látniuk, a fotósorozat esetében pedig minden egyes fényképhez egy kb. 200 szavas szöveget szükséges írni. Úgy a narrációnak, mint a szövegnek a vizsgált jelenség jobb megértését kell szolgálnia és egyben a bemutatott szituáció értelmezését is jelenti. Minden csapat kategóriánként egy-egy pályamunkával jelentkezhet.
A kész pályamunkák leadási  határideje 2015. október 16., éjfél. Az anyagokat ide vagy ide lehet eljuttatni. 

A beérkezett munkákat az azonosítható jegyek kiiktatása után egy ötfős szakmai bizottság bírálja el. A legjobb 8 pályamunka készítői 2015. november 7-én bemutathatják munkájukat Csíkszeredában, Venczel József szülővárosában, a Sapientia EMTE-n szervezett diákkonferencián.

A pályamunkák bemutatását követően – ugyancsak november 7-én – sor kerül a Venczel József munkásságát, és a társadalomtudományi fogalmak ismeretét felmérő csapatversenyre, amely egy írásbeli tesztből, majd egy szóbeli  vetélkedőből  áll.  
Szóbeli "edzés": a szociológia tankönyvből
A  vetélkedő alapjául szolgáló könyvészetet a középiskolai szociológia tankönyv képezi, a szervezők meglátása szerint ezzel  is  elősegítve  az eredményesebb iskolai teljesítményt.

  • I. díj: csapattagonként 1-1 táblagép (vagy annak pénzbeli értéke)
  • II. díj: értékes tárgyi ajándékok
  • III. díj: értékes tárgyi ajándékok
  • IV-VIII. helyezettig: könyvjutalom, más ajándékok.

Rendhagyónak számító információ, hogy az első három csapat felkészítő tanárait is díjazzák. További részletekkel az érdeklődőknek a főszervező e-mailban szolgál.

Kimaradt?