Ismét terítékre került Brüsszelben a székelyföldi medvekérdés

Újra felvetette a székelyföldi medvetámadások ügyét Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke hétfőn Brüsszelben, a Régiók Bizottsága (RB) Környezetvédelem, éghajlatváltozás és energiaügy (ENVE) szakbizottságának ülésén.

Kifejtette, hogy a romániai medvepopuláció kivételes eset, hiszen itt a medvesűrűség messze meghaladja az európai átlagot. Ismertette a főbb adatokat: az Európai Unió területén élő barnamedvék száma eléri a 17 000-et, amelyből a legtöbbet a kárpáti barnamedve tesz ki több mint 7000 egyedszámával; az arányokat tekintve Romániában van a legtöbb medve, hiszen itt tömörül az európai barnamedvék mintegy 35–40 százaléka, a kárpáti barnamedvék több mint 80 százaléka.

A medvék állandó jelenléte a településeken, ezek közelében komoly veszélyt jelent, amelyre minden érintett testületnek fokozottan figyelnie kell, hangsúlyozta a megyeelnök, aki szerint olyan intézkedésekre van szükség, amelyekkel nemcsak megelőzhetők az esetleges sérülések és károk, hanem kiszoríthatók az egyedek a lakott térségekből.

Elvetett módosító javaslat

Borboly Csaba javasolta a Hozzájárulás az EU madárvédelmi és élőhelyvédelmi irányelvének célravezetőségi vizsgálatához című munkadokumentum 16. pontjának módosítását. A javaslata a „károk” és „a személyi sérülések” részt is belefoglalja a potenciális konfliktusok megelőzéséről szóló részbe, amely a kiegészítéssel együtt így hangzik: „Meggyőződése, hogy az egyes aktuálisan vitatott fajokkal kapcsolatban a földhasználók és a lakosság között felmerülő esetleges konfliktusok a kezelési tervek segítségével is megoldhatók, ha azok egyértelmű rendelkezéseket tartalmaznak, amelyek meghatározzák a követendő lépéseket, és amelyekhez elegendő pénzügyi és emberi erőforrást rendelnek annak érdekében, hogy megelőzhetőek legyenek a potenciális konfliktusok vagy károk, beleértve a személyi sérüléseket, az elkerülhetetlen konfliktusok esetén pedig gondoskodni lehessen kárpótlásról”.

 A megyeelnök javaslatát figyelembe vették, de nem abban a formában került be, ahogyan szerette volna, ezért az RB legközelebbi plenáris ülésén is elő fogja terjeszteni.

Címlapi képünk forrása: erdelyinimrod.ro

Kimaradt?