Ilyen lesz az időjárás az év végéig

A sokéves átlagnál magasabb hőmérsékletekre és a megszokottnál nagyobb csapadékmennyiségre lehet számítani az év végéig Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint.

Októberben az ország dél-keleti, déli és keleti területein lesz majd majd az időszakhoz képest magasabb hőmérséklet, az ország többi régióiban az időszaknak megfelelő, 9,6 fokos átlaghőmérsékletek várhatók. Ennek megfelelően: Bánságban 10-13, a Körösök vidékén 10-11, Dobrudzsában 11-14, Máramaros vidékén 9-10, Erdélyben 6-10, Olténiában 8-12, Munténiában 9-12 és Moldovában 5-12 fok közötti átlaghőmérsékletekre lehet számítani októberben. A lehulló csapadékmennyiség az ország legtöbb területein meghaladja majd a sokéves. 43,5 l/nm-i átlagot.

Novemberben az előző évekhez képest az átlaghőmérsékletek csak az ország déli, keleti és dél-keleti részein érnek majd el magasabb értékeket. Így Bánságban 4-7, a Kőrösök vidékén 4-6, Dobrudzsában 5-8, Máramaros vidékén 3-4, Erdélyben 0-5, Olténiában 2-6, Munténiában 3-6 és Moldovában 0-5 Celsius fok várható. Novemberben az időszakhoz képest több csapadék hull majd az ország középső, északi és keleti területeinek egyes részein.

A naptári tél első hónapjában a levegő hőmérséklete az előrejelzések szerint a sokéves átlagos értékeket mutatja majd. Az 1981-2010 közötti időszakot véve alapul, decemberben az országban az átlagos hőmérséklet -0,8 Celsius fok volt. Az idén ez az érték Moldovában és Erdélyben -5–0, Máramaros vidékén -2–0, Olténiában -2–1, Munténiában -1–0, a Kőrösök vidékén 0–1, Bánátban 0–2, Dobrudzsában 0–3, Munténiában -1–1 Celsius fok között alakul majd.

Az év utolsó hónapjában az átlagosnál nagyobb mennyiségű csapadékhullásra az ország középső területein élők számíthatnak majd, míg a déli megyék lakóinak kevesebbszer kell majd elővenniük az esőernyőt, ott az átlagos 44,8 l/nm-nyinél kevesebb csapadék hullhat az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint.

Kimaradt?