Az Ilmenaui Műszaki Egyetem szerződött a marosvásárhelyi Sapientiával

Diák- és tanárcsere, tudományos-kutatói program, Erasmus-program, előadások cseréje, kettős oklevél – többek közt ezeket a lehetőségek szerepelnek az együttműködési szerződésben, amit a hétvégén kötöttek az Ilmenanui Műszaki Egyetem és a Sapienta Erdélyi Magyar Tudományegyetem marosvásárhelyi műszaki kara, illetve a marosvásárhelyi Petru Maior Egyetem között.

A szerződés azért jöhetett létre, mert Marosvásárhely és a németországi város testvértelepülési viszonyt ápol. A most aláírt szerződést szeretnék kiterjeszteni más felsőoktatási intézményekre, így a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemre is.

A marosvásárhelyi eseményen jelen volt a három egyetem képviselete is, illetve Dorin Florea polgármester, Csegzi Sándor, a tudományos-kutatói program egyik ötletgazdája, Peti András alpolgármester és Brassai Zsombor, az RMDSZ Maros megyei elnöke.

A Sapientia és a Petru Maior között már létezik hasonló csereprogram – mondta Dávid László rektor. Az informatika szak mesteri képzésen két-két angol nyelvű előadást cserélt a két egyetem. E szerint a diákok, választhatnak, hogy melyik egyetemen hallgatják az adott előadást, illetve majd ugyanott vizsgáznak is belőle.

A Sapientia a budapesti Corvinus egyetemmel is aláírt egy hasonló szerződést, a két intézmény hallgatói két oklevelet kapnak, ha vizsgáikat sikeresen teszik le. Erre egyre inkább odafigyel a vállalkozói szféra és keresi, illetve szívesebben alkalmaz kétdiplomás szakembereket. 

Kimaradt?