Lezuhant egy girokopter Székelyudvarhelyen, a pilóta meghalt

Lezuhant szombaton egy girokopter Székelyudvarhelyen. A pilóta meghalt.

A baleset Székelyudvarhely Farkaslaka felőli kijáratánál történt, egyelőre nem tudni, mi okozta – írja az Agerpres. A Hargita megyei készenléti felügyelőség szóvivője, Ovidiu Dudu alezredes tájékoztatása szerint a 39 éves bukaresti pilóta életét vesztette.

A mentőt és a készenléti felügyelőséget 10.44 perckor értesítették a szerencsétlenségről. Elsőként a tűzoltők és a csendőrök érkeztek a helyszínre, akkor már a girokopter lángokban állt. A tüzet eloltották, de a pilóta életét már nem lehetett megmenteni, mert nagyon súlyés égési sérüléseket szenvedett. 

A girokopter egy akácos részbe zuhant, az országúttól mintegy tizenöt méterre – írja a Székelyhon. Az első vizsgálatok szerint a girokopter pilótájának már a felszálláskor problémái adódtak a járművel – mondta a portálnak Gheorghe Filip, a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Dudu Ovidiu alezredes tájékoztatása szerint a girokopter magántulajdonban volt, birtokosa egy Székelyudvarhely melletti leszállópályán állomásoztatta. A szóvivő a Digi24 hírtévének azt nyilatkozta: bár a szerencsétlenség idején felhős volt az égbolt, a látási viszonyok megfelelőek voltak.

A girokopter egy helikopterhez hasonló légi jármű.  A fölső "propellere" valójában egy forgószárny, amit a hátsó propeller szele és a menetszél hajt, nincs saját motorja. A hátsó propeller is máshogy áll. A girokopter elviekben nagyon biztonságos, mert ha leáll a motor, a forgószárny ejtőernyőként funkcionál.

 

Kimaradt?