Kolozsvár: rehabilitációs központot nyitott egy tolókocsis lány

Négy éve tolókocsihoz kötött fiatal lány rehabilitációs központját nyitották meg kedden Kolozsváron, az intézményben a fogyatékkal élők számára szükséges szolgáltatásokat, gyógytornát, elektroterápiát és mágneses terápiát végeznek.

A 26 éves Ilinca Rotariu 2008-ban negyed éves egyetemistaként autóbalesetet szenvedett, alteste ezt követően lebénult, így a lány tolókocsihoz kötött.

Ilinca a központ alapítójaként elmondta: nem az a célja, hogy a rászorulók kárán meggazdagodjon, hanem olyan szolgáltatásokat szeretne felajánlani, amelyekre a rászoruló helyzetben lévőknek szükségük van, mivel saját rehabilitációs kezelése folyamán több akadályba is ütközött.1121 ilinca

A lány szerint a jelenlegi törvények alapján a hozzá hasonló gondokkal küszködő személyeknek csak tíz ingyenes kezelésre van lehetőségük, helyzetük javításához ennél jóval többre, napi terápiára van szükség.

A Tarra központban egy elektroterápiás alkalom 10 lej, a kinetoterápiás kezelés 20 lej, az 50 perces masszázs pedig 30 lejbe kerül. A központ további készülékekkel való felszerelését tervezik, hidroterápiát és pszichológiai tanácsadást is szeretnének biztosítani a pácienseknek.

A Tarra központot 40 000 eurós befektetésből hozták létre.

Kimaradt?